Adhesive restoration of endodontically treated teeth

F. Mannocci , G. Cavalli og M. Gagliani:

Dette er en bok i serien Quintessentials of Dental Practice, den fjerde av disse som har et endodontisk tema. Redaktøren for endodontibøkene er John Whitworth, som er viden kjent for sin gode evne til å formidle faget. Dette reflekteres i denne boken, som er forbilledlig klar, oversiktlig, og svært pedagogisk lagt opp.

I åtte kapitler gjennomgås prinsipper for rotbehandling og kasusseleksjon, grunnleggende aspekter ved adhesjon av resiner til dentin, resin-baserte stiftsystemer, kliniske problemstillinger knyttet til adhesive stifter og restaureringer, samt problemer ved revisjon av rotfyllinger med adhesive fyllinger/kroner.

Kapitlene er strukturert med en innledende målbeskrivelse for delemnet, som gjør det klart hva som omhandles og hva man bør sitte igjen med etter at kapitlet er lest/studert. Det er et rikholdig utvalg av illustrasjoner; alle er av høy kvalitet og gir i de fleste tilfeller god støtte til teksten. I noen kapitler anvendes tekstbokser med kontrastfarge for spesielt viktige elementer; dette øker også læringsutbyttet.

Det vises til prinsipper og praksis for bruk av adhesive restaureringer som sammenfaller med hva vi er vant til. Som endodontist er man spesielt fornøyd med at det legges vekt på at den koronale restaureringen må baseres på tenner med rotfyllinger av høy kvalitet, og at kofferdam fremheves som rutine for alle prosedyrer med adhesive teknikker. Boken gjør også tydelig rede for forskjellene i dentinets struktur i rotkanalen sammenlignet med koronalt dentin under fyllinger, og det forklares hvordan geometrien i en rotkanal gjør det vanskelig å oppnå adhesjon i hele periferien av fyllingen/stiften.

Ulike adhesjonsteknikker gjennomgås kortfattet, men presist, og det gis steg-for-steg anvisninger for koronale, adhesive fyllinger med og uten stift. Ett kapittel tar for seg kronefremstilling på rotfylte tenner. Her er en nyttig diskusjon om kravene til gjenværende tannsubstans/konus for de ulike kronetypene. De ulike stifttypene er viet ett kapittel; her er det også kortfattet tekst og illustrasjoner som klart illustrerer både prinsipper og praktisk gjennomføring. Det første er viktigst; utbudet av stifttyper er stort og økende, så det kan være av begrenset verdi å fokusere på noen spesielle produkter. En særlig omtale av årsaker til mislykkede adhesive restaureringer er nyttig, og underbygger betydningen av kasusseleksjon og av at man følger de tekniske prosedyrene under fremstilling av restaureringene.

Hvert kapittel har referanser, om enn få og av noe varierende relevans og kvalitet.

Det er som nevnt en liten bok med allmennpraktikeren som målgruppe. For den avanserte kliniker eller spesialist er det nok andre kilder som er langt mer omfattende og detaljerte, men boken skal gjerne anbefales til dem som med begrenset erfaring ønsker å orientere seg i feltet.

DagØrstavik 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd; 2008. 130 sider. ISBN: 978-1-85097-135-1.