Bivirkningsregister for kosmetiske produkter opprettet

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har etablert et bivirkningsregister for kosmetiske produkter. Folkehelseinstituttet skal drifte bivirkningsregisteret og ta imot meldinger fra helsepersonell. Tannleger har meldeplikt ved mistanke om bivirkninger av kosmetiske produkter, herunder tannkrem og midler til tannbleking.

Kosmetiske produkter er mer enn sminke og parfyme, de omfatter også produkter beregnet til hygiene og pleie av kroppen som såpe, sjampo, tannkrem, solkrem osv. Nesten hele befolkningen og alle aldersgrupper anvender slike produkter. Studier utført i Norge og andre europeiske land viser at bivirkninger av forskjellig alvorlighetsgrad forekommer relativt ofte ved bruk av kosmetiske produkter.

En nasjonal overvåking av forekomst av kosmetikkbivirkninger vil gjøre det mulig å få en oversikt over helseproblemer knyttet til enkeltprodukter og virkestoffer. Det er derfor viktig at forbrukere som opplever ubehag ved bruk av et kosmetisk produkt melder fra til helsepersonell og at produktet tas med til konsultasjonen. Mer informasjon om meldesystemet og link til alle nødvendige skjemaer finnes på Folkehelseinstituttets hjemmesider.