Implantatprotetikk med stønad fra trygden:

Den vanskelige godkjenningsordningen

Som svært mange nå er klar over, kan man oppnå godkjenning som implantatprotetisk operatør med trygdestønad på to forskjellige måter. Den ene er å gjennomgå implantatprotetikk-kurset ved Haukeland universitetssykehus. Den andre er å sende inn søknad med fem behandlede kasus til Statens autorisasjonskontor for godkjenning. Hvordan dette skal gjøres kan man lese på NTFs nettside www.tannlegeforeningen.no/Profesjon og fag/Trygd og tannbehandling/Nyttig.

Statens autorisasjonskontors godkjenningskomité består av spesialister i protetikk samt representanter for NAV, fylkestannlegene og tannlegeforeningen.

Erfaringsmessig blir en del av søknadene underkjent på grunn av misforståelser eller mangler. Dette er kjedelig og medfører ekstra arbeid for alle parter. Det kan sikkert være av interesse for dem som ønsker å sende inn søknad å få en kort gjennomgang av hva komiteen legger vekt på og hva søknaden må inneholde.

Det tekniske arbeidet med implantatprotetikk består av avtrykk, tilpassing og skruing eller sementering. Dette arbeidet er i seg selv ikke spesielt krevende. Tannlegens faglige vurderinger og prioriteringer på forhånd og underveis er viktigere å dokumentere, og det er en forutsetning at man forklarer tankegangen rundt behandlingsvalg og antatt prognose, og at hele tannsettet vurderes og beskrives før behandlingsvalget presenteres. Nødvendighet av periodontal behandling, oppfølging og kontroll, samt prognosevurdering blir lagt vekt på. Renhold og oppfølging bør man også skrive et par setninger om.

Temporære løsninger ønskes også beskrevet med hensyn til estetikk og belastning av ferske fiksturer. Det trekker heller ikke ned at man beskriver feilslag eller uheldige effekter og hvordan disse ble håndtert.

Rådet til våre medlemmer er derfor: Når du har satt deg inn i presentasjonsmalen som ligger på nettstedet over, bør du vinkle søknaden slik at vurderingene kommer godt fram, både før behandlingen og under kontroll- og oppfølgingsfasen. De aller fleste søknadene som underkjennes, har teknisk detaljerte beskrivelser, men mangler helhetsbeskrivelse av tannsettet. For eksempel er det vanskelig å godkjenne beskrivelse av implantatbro i overkjeven når underkjeven verken er vist på bilder eller beskrevet med ord.

Lykke til med søknaden!

Aril JulNilsen 

fagsjef, NTF