Svenske lavprisklinikker:

Mange klager på tannbehandling

Lavprisklinikker for tannhelsetjenester er populære i Sverige, men behandlingen holder ikke alltid mål, ifølge svenske helsemyndigheter.

Et stort antall lavprisklinikker har vokst fram i Sverige i løpet av få år. Bak driften står flere ulike foretak.

Mange svensker og også tilreisende nordmenn benytter seg av tilbudet om billig tannbehandling. Ikke alle pasientene er fornøyde, viser rapporter fra Socialstyrelsen (som tilsvarer det norske Helsedirektoratet). Det har kommet mange anmeldelser på tannbehandlingen i flere av lavprisklinikkene til Socialstyrelsen og Hälso- och sjukvårdens ansvarsnemnd (HSAN).

Feilbehandlinger

Den svenske avisen Aftonbladet avslørte i begynnelsen av mai at det særlig har vært mange graverende tilfeller av feilbehandling ved de to klinikkene Pacore Dental Clinic og Tandklinik Egon Demand. Begge har fått kritikk av Socialstyrelsen for blant annet dårlig kvalitet på røntgenbilder, boring av tenner som det ikke fantes hull i, rotbehandlinger uten bruk av kofferdam, og for journalføringen. Socialstyrelsen har ifølge avisen konkludert med at en og samme polske tannlege i Pacore Dental Clinic har feilbehandlet elleve pasienter på ett år. Socialstyrelsen har bedt HSAN om at hun får en prøvetid på tre år, og at tillatelsen til å praktisere som tannlege i Sverige blir inndratt ved gjentatte tilfeller av feilbehandlig. Ifølge Aftonbladet er Tandkliniken Egon Demand i tillegg anmeldt for dårlig hygiene, bruk av medisiner som ikke er godkjent i Sverige og for at en tannlege har skrevet ut store mengder narkotikaklassifiserte medisiner til personer som ikke har vært pasienter ved klinikken.

Rett etter åpningen av Tandkliniken Egon Demand i Karlshamn for to år siden, fortalte eieren Andreas Levin i et intervju med Den norske tannlegeforenings Tidende at hans klinikk hadde planer om å åpne et nettverk av 25 lavprisklinikker i hele Sverige innen utløpet av 2007. Til nå er det i tillegg til klinikken i Karlshamn kun åpnet klinikker i Gnarp og Helsingborg.

– Mange flinke tannleger

– Det har vært uvanlig mange anmeldelser, sier overtannlege Eva Wastenson i Socialstyrelsen i Stockholm om lavprisklinikken City Dental i den svenske hovedstaden. HSAN hadde i juni i år registrert 33 anmeldelser fra pasienter og Socialstyrelsen. City Dental åpnet i november 2005, og er den største av lavprisklinikkene i Sverige, med cirka 38 000 pasienter. Eva Wastenson har selv foretatt inspeksjoner og gransket journalene. På bakgrunn av tidligere pålegg forteller hun at klinikken blant annet har byttet dataprogram og at journalføringen er blitt bedre. Flere polske tannleger jobber i klinikken.

– Mange anmeldelser skyldes dårlig kommunikasjon mellom tannlegene og pasientene på grunn av språkforskjeller. Men klinikken er ikke så dårlig at den må stenges. Det er mange dyktige tannleger der også, og hygienerutinene er bra, sier Eva Wastenson.

Svenske lavprisklinikker

City Dental (Stockholm). 38 000 pasienter.

Pacore Dental (Emmaboda). 3 600 pasienter.

Hansa Dental (Stockholm)

Tandklinik Egon Demand (Karlshamn, Gnarp og Helsingborg)

Thomas Lowerton (Malmö).

Rena Tand (nyåpnet) (Malmö).

Poldent (nyåpnet) (Tibro).

(Kilde: Aftonbladet)

SidselValum