§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Kan jeg forby utleie av lokaler til andre tannleger?

Spørsmål: Jeg har leid et tannlegekontor i et større forretningsbygg. Jeg har brukt mye tid og penger på å markedsføre meg. Nå opplever jeg at gårdeier ønsker å leie ut et annet lokale til en annen tannlege. Dette lokalet ligger helt først i korridoren i min etasje og vil trolig medføre at mange mulige pasienter havner der. Kan jeg forby dette?

Svar: Med mindre det følger av din avtale med gårdeier at han ikke kan leie ut til andre tannleger, står han nok fritt til å bestemme dette selv. Det gjelder jo fortsatt en fri etableringsrett for tannleger, og da kan denne type konkurranse oppstå. Enkelte kjøpesentra har bestemmelser i sine vedtakter om at det bare skal være en yrkesutøver i senteret i de ulike yrker. Det er derfor viktig å peke på denne problemstilling før leiekontrakten inngås.