Gidder ikke bruke tanntråd

Tannhygiene assosieres først og fremst med tannbørsten, sier Lene Thorsen i Synovate MMI til VG Nett. Hun har gjennomført en undersøkelse for Jordan, der de har spurt om grunnene til at folk ikke bruker tanntråd. Undersøkelsen viser at begrunnelsen for ikke å bruke tanntråd stort sett er gjennomgående: Det oppleves som kjedelig, tidkrevende og i mange tilfeller unødvendig.

Av 100 menn og kvinner mellom 18 og 35 som ble spurt, svarte 22 prosent at det tar for lang tid, 20 prosent oppga at de er for late, mens 14 prosent mener at en omgang med tannbørsten må være nok. Holdningen «det har gått bra så langt, så hvorfor skal jeg begynne nå?» er også utbredt.

Det virker som om tanntråd fremstår som et kjedelig produkt som få ser nytteverdien av å bruke, men flere ga uttrykk for at de skulle ønske de var flinkere til å bruke tanntråd. De som deltok i undersøkelsen ville dessuten ha kortsiktige argumenter, og var ikke så interessert i de langsiktige virkningene. Skremselspropaganda om fremtidig tannråte ser ikke ut til å virke. At tanntråd motvirker dårlig ånde og sørger for hvitere tenner, er bedre argumenter for tanntrådbruk, ifølge undersøkelsen.

Odontologiprofessor Anne-Kristine Nordrehaug Åstrøm tok i sin tid doktorgrad på temaet atferdsteori og forebyggende tannhelsearbeid ved Universitetet i Bergen. Åstrøms funn sammenfaller i stor grad med Synovate MMIs konklusjon. I en artikkel skriver Åstrøm blant annet:

«Riktig bruk av tanntråd krever trening og ferdigheter. De som ikke hadde til hensikt å bruke tanntråd karakteriserte dette som vanskelig (vanskelig å huske, vanskelig å finne tid) og hadde også mindre tiltro til sine egne ferdigheter enn brukerne. Dette viser betydningen av at de som ikke bruker tanntråd bør få anledning til å trene tekniske ferdigheter under kyndig bistand.»

Ifølge undersøkelsen til Synovate MMI, som VG Nett skriver om, er det tannleger og mødre som har størst påvirkningskraft når det gjelder å overbevise unge om viktigheten av å bruke tanntråd.