Ny standardavtale for samarbeid mellom private tannleger og fylkeskommunen

I flere fylker er det opprettet avtaler mellom Den offentlige tannhelsetjenesten og private tannleger om kjøp av tjenester for å ivareta prioriterte grupper. Avtalene har mange former, eksempelvis er det avtaler der den private tannlegen tar på seg behandlingen av elevene på en gitt skole, beboerne på et gitt sykehjem eller han/hun tar på seg et gitt antall timeverk med behandling av henviste pasienter.

Forarbeidet til avtalen

I 2003 tok NTF kontakt med fylkestannlegene for å få kartlagt om de hadde samarbeidsavtaler med private tannleger, hvilket omfang den enkelte avtale i så fall hadde og hvordan avtalene eventuelt var utformet. Kartleggingen viste at det på landsbasis var mellom 10 og 20 slike avtaler, og avtalenes omfang var gjennomgående begrenset, slik at de kun tok deler av de private tannlegenes arbeidstid. De kartlagte avtalene viste seg å ha svært varierende form og innhold.

For å bidra til å forenkle arbeidet med å utforme eventuelle samarbeidsavtaler, ferdigstilte NTF for ca. ett år siden en standard samarbeidsavtale. Avtalen ble utformet på grunnlag av problemstillinger innhentet i kartleggingen. I tillegg fikk et utvalg fylkestannleger oversendt utkast til standardavtale for gjennomgang og kommentar. Tannlegeforeningen har inntrykk av at det er økt interesse for inngåelse av slike samarbeidsavtaler og vil på denne måten gjennom Tidende sørge for å gjøre standardavtalen kjent.

Hensikten med avtalen

Det har vært to hovedgrunner til at NTF har valgt å utforme en slik standardavtale. For det første er avtalen ment å kunne være et hjelpemiddel ved at den kan benyttes som en mal i tilfeller der fylkeskommuner og private tannleger ønsker å inngå et samarbeid. NTF er kjent med at denne standardavtalen allerede har vært benyttet som utgangspunkt for inngåelse av avtaler i både Buskerud og Rogaland.

For det andre er det et mål for Tannlegeforeningen å ha et godt samarbeid mellom privat og offentlig sektor. I 2004 undertegnet daværende helseminister, Tannlegeforeningen, Tannpleierforeningen og Kommunenes sentralforbund en tiltaksplan for rekruttering til offentlig tannhelsearbeid. I tiltaksplanen er samarbeid mellom sektorene nevnt som et mål, og en måte å oppnå dette på, er gjennom samarbeidsavtaler. Slike avtaler kan by på fordeler for alle parter. For fylkeskommunen innebærer samarbeidet at man kan få løst oppgaver som Den offentlige tannhelsetjenesten har ansvar for, men som av ulike grunner, f.eks. klinikkstruktur eller bemanning, er enklest å overlate til en privat tannlege. For de private tannlegene innebærer avtalene at man kan få økt pasientmengden, noe som ikke minst for nyetablerte tannleger kan være en fordel. Samarbeidsavtaler kan også medføre en samfunnsmessig nytte ved at pasientene i prioriterte grupper får nyte godt av de samlede ressurser i tannhelsetjenesten.

Om innholdet i avtalen

Standardavtalen er såpass omfattende at det ikke er hensiktsmessig å gjengi den her i sin helhet. Avtalen er imidlertid lagt ut på medlemssidene på NTFs nettsted. Ved å gå inn på medlemssidene og se under menyen «privat praksis» finner man avtalen. Den inneholder blant annet forslag til hvordan man kan avtalefeste både omfanget og betalingsformer, og videre regulerer den:

  • Krav til pasientbehandling og til tannlegens virksomhet for øvrig

  • Tannlegens ansvar for ansatte og medhjelpere

  • Forsikring og ansvar for pasientskader

  • Fylkeskommunens adgang til kontroll av pasientjournaler og timebok

  • Overdragelse og opphør av avtalen

  • Tvisteløsning

Det er utformet kommentarer til hvert avtalepunkt som forklarer bakgrunnen for de enkelte punktene i standardavtalen. Hvis det er spørsmål knyttet til avtalen kan disse rettes til NTFs sekretariat.

Dag ErlendReite 

spesialrådgiver og advokatfullmektig, NTF