Minimally invasive dentistry

Nairn H.F. Wilson (redaktør):

The management of caries

Utgangspunktet for boken er to konferanser som ble holdt i henholdsvis 2003 og 2005 basert på «state-of-the-art»-oppfatninger om behandling av karies. Boken har 34 bidragsytere, og den inneholder 12 kapitler som er rikt illustrerte. Blant kapittelforfatterne er det noen svensker, men ellers dominerer briter, tyskere og nederlendere.

De som undrer seg over hva «minimally invasive dentistry» egentlig innebærer, kan få et svar gjennom lesing av denne boken. Definisjonen står på side tre: «The maintenance and monitoring of oral health through continuous care, comprising comprehensive preventive management, a longitudinal approach to risk assessment and diagnosis of chronic disease, and a minimally intervention approach to any necessary operative intervention.» Noen vil kanskje bemerke at det er slik vi alltid har behandlet våre pasienter. Men på den annen side kan det hevdes at «minimally invasive dentistry» representerer en behandlingsfilosofi som er årsaksrettet i større grad enn tradisjonell operativ terapi. Så de fleste klinikere kan med fordel interessere seg for temaet. Men er dette den gode, informative boken? Jeg er ikke sikker på det, selv om budskapet er tydelig nok: Benytt alternativer til operativ terapi når det er mulig. Forebygg heller enn å fjerne tannsubstans. Må det gjøres operative inngrep, så gjør dette så skånsomt og minimalt som mulig.

Boken er av redaktøren sammenliknet med et ferdig tilberedt måltid der leseren skal kunne gasse seg i andres anretninger uten å måtte ta for seg all bakgrunnslitteratur. Mangelen på evidensbasert litteratur innenfor emnet gir de enkelte forfattere anledning til å skrive om sine erfaringer, som ofte har utspring i egen forskning. Boken omtaler kariesforebyggelse, ulike tester på kariesaktivitet og kariesrisiko. Diagnostikk av karies med ulike metoder omtales og deriblant opptaksteknikk for røntgenbilder. Moderne diagnostiske metoder basert på laserfluorescens (Diagnodent) får informativ omtale på sju sider. Fjorten sider vies Cariogram-modellen som egentlig er et pedagogisk redskap for PC som anvendes for å spå om fremtidig kariesutvikling. Kariesbehandling med ozon, prinsipper for remineralisering og fissurforsegling er også dekket. Ulike metoder for kavitetspreparering og kjemomekanisk ekskavering (Carisolv) dekkes grundig. Omtale av pulpaterapi og behandling av den aldrende pasient, er etter anmelderens oppfatning eksempler på at bokens redaktør har hatt problemer med å avgrense temaet. Boken inneholder også stoff om fyllingsmaterialer, prepareringsteknikk og reparasjon av fyllinger.

Noen kapitler er gode og informative, men jeg har to hovedinnvendinger mot boken. 1) Den gaper for vidt og fremstår som et forsøk på å være en lærebok i kariologi med islett av endodonti og gerodontologi. 2) Noen av kapitlene er for mye fokusert på forfatternes egen forskning og egne oppfatninger uten å løfte blikket tilstrekkelig.

Kvaliteten på layout og kliniske bilder holder god standard, slik som vi er vant med fra forlaget Quintessence. Boken kan ha interesse for klinikeren som ønsker å få et innblikk i filosofien bak «minimally invasive dentistry», men jeg er ikke sikker på at den yter temaet full rettferdighet. Boken egner seg ikke som lærebok for studenter.

IvarEspelid 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2007. 153 sider. ISBN 978-1-85097-105-4.