Surgical manual of implant dentistry: Step-by-step procedures

Buser D, Cho J-Y, Yeo ABK:

Implantatprotetisk behandling er etter hvert en integrert del av tannlegens hverdag. Slik behandling er ofte et førstevalg og bør kunne tas hånd om av primærtannlegen. Folketrygden har innsett dette og gir refusjon for enkelte pasientgrupper, også til allmennpraktiserende tannleger. Foreløpig gjelder dette bare for den protetiske delen og for behandling hos tannleger med et autorisert kurs. Men mange kolleger ønsker også å kunne utføre den kirurgiske delen av behandlingen og disse er bokens målgruppe.

Boken er en ren trinn-for trinn manual med mange bilder og lite tekst, nesten som arbeidstegninger for å sette sammen reoler fra en kjent produsent. Bare ett implantatprodukt er beskrevet, slik at boken må ansees som en manual for bruk av Straumanns implantater. Hovedforfatter Daniel Buser fra Bern er kjent for sin implantatforskning, sine bøker og sine foredrag om emnet. Medforfatterne kommer fra Singapore og fra Texas, begge med lang erfaring i implantatkirurgi.

Gjennomgående klare og fine illustrasjoner med korte figurtekster gjør boken lettlest. Sju kapitler dekker basale kirurgiske prinsipper og forskjellige kirurgiske prosedyrer med implantatinstallering og med lokal benoppbygging. Den avsluttes med en dokumentasjon av 14 kliniske kasuistikker. Det er svært få referanser.

For kolleger som arbeider med Straumanns tannimplantater (ITI) er dette en oversiktlig og grei kirurgisk manual. De kirurgiske prinsippene gjelder nok generelt, men praktiske detaljer er fokusert på dette produktet. Boken kan derfor minne om en utvidet kirurgisk instruksjonskatalog fra produsenten. Bokens tittel burde inneholdt en antydning om produktbinding.

KnutTornes 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2007. 123 sider. ISBN- 13: 978-0-86715-379-8.