Tilbakeblikk

1907

Petra Lie

Petra Lie tok konsekvensen av den negative holdningen til kvinnelige tannleger ved stiftelsen av NTF i 1884, og meldte seg aldri inn i foreningen. Tidende brakte likevel en omfattende nekrolog, forfattet av Kaja Hansen, da hun døde. Vi siterer følgende:

«20de november 1907 afgik Petra Lie ved døden 59 aar. Dette dødsbudskab gjorde i vide kredse et dybt indtryk paa de mange, som Petra Lie i sit arbeidsomme og godgjørende liv var kommet i berørelse med.

Petra Lie var den første kvindelige tandlæge her i landet. Hun bestod examen 2den december 1872 og saaledes blev det nu, faa dage efter hendes død, 35 aar hun har været tandlæge i Christiania. Med fradrag af de to sidste aar, da hun paa grund af sygdom blot delvis har kunnet arbeide, og efter sommerferien har maattet helt slutte, har Petra Lie i disse aar staaet i det mest intense, uafbrudte arbeide, først og fremst i sin store praksis og ved siden deraf været en drivende kraft i betydelige godgjørenhedsforetagender.»

December 1907, 2det hefte

1957

Rundebordsdebatt om fluor i drikkevannet

På NTFs landsmøte i 1957 ble det arrangert en debatt om fluoridering av drikkevannet, ledet av medisinerprofessoren Axel Strøm. Et omfattende referat er gjengitt i Tidende. Avslutningsvis sier han blant annet dette:

«Det hevdes stadig i pressen og også av andre som burde vite bedre, at den rette måten å forebygge tannråte på er å foreta en omlegging av kostholdet. Og det er jo utvilsomt riktig. Men kan noen anvise en praktisk gjennomførbar metode til en slik omlegging av kostholdet at kariesproblemet blir vesentlig redusert? Teoretisk kan vi gjøre det, men vi vet jo alle at i praksis er våre muligheter ikke særlig store, dessverre. Dette betyr selvsagt ikke at vi skal slutte å arbeide etter den linjen. Tvert imot, vi må forsøke å legge om kostholdet på best mulig måte. Men vi må være klar over at våre muligheter i så henseende synes å være begrenset. Det foreligger nå – som professor Natvig fremholder – et så uhyre stort erfaringsmateriale om fluortilsetningens virkninger at det er helt imponerende. Det er helt usedvanlig at det foreligger så mange opplysninger om et medisinsk/hygienisk tiltak som det materiale vi har å bygge på i denne saken.»

Desember 1957, hefte 10

1997

Kveles tannhelsetjenesten av sin egen suksess til slutt?

I dag lever tannlegene godt, det gjør de ikke om 20 år om man ikke får en villet nedtrapping av antallet tannleger, samt en redefinering av tannlegens funksjoner. Det hevder tidligere avdelingsdirektør og overtannlege i Helsedirektoratet, Per Bærum og tidligere generalsekretær i Den norske tannlegeforening, Arne Sollund. Tidende inviterte dem til en samtale om tannhelsetjenesten i dagens situasjon sett i lys av den nære fortid de var sterkt med på å prege. Bærum har vært pensjonist i to år, Sollund i ti.

November 1997, nr. 15