§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Har ansatte krav på redusert stilling etter svangerskapspermisjon?

Min sekretær er gravid og jeg har et par spørsmål i den forbindelse. Hvis hun kommer tilbake etter svangerskapspermisjonen og vil ha redusert stilling, har hun krav på det? Hun har skrevet kontrakt på 100 % stilling, og hun må vel også selv ta ansvar for den hun har skrevet kontrakten med? Det er forskjell på en solopraksis med én ansatt og en større bedrift. Jeg er avhengig av en person som kan jobbe fullt. Dessuten vil jeg kun ha én ansatt. Er dette noe jeg kan kreve?

Svar: Det følger av arbeidsmiljølovens § 12–6 at f.eks. foreldrepermisjon innenfor 12 måneder etter fødsel også kan kreves som delvis permisjon. Arbeidstakers ønske om hvordan uttaket av delvis permisjon skal gjennomføres, skal oppfylles med mindre dette medfører vesentlige ulemper for virksomheten. Du må derfor begrunne at det er en vesentlig ulempe for virksomheten å ha to eller flere ansatte og/eller at det ikke er mulig å få noen til å ta et vikariat i halv stilling.

Det følger for øvrig av lovens § 10–2 at alle arbeidstakere som av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for å få redusert arbeidstid, har rett til det dersom det kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.