Regjeringens forslag til skatter og avgifter for 2008

Regjeringens forslag innebærer ingen vesentlige endringer innefor skatteområdet. Største endringer er at aksjerabatten i formuesskatten fjernes, samtidig økes bunnfradraget. Trygdeavgiften for næringsinntekt økes fra 10,7 % til 11 %, dette må ses i sammenheng med bedre foreldrerettigheter for næringsdrivende. Her omtales de viktigste endringer for næringsdrivende og lønnstakere. For ytterligere informasjon om skatte- og avgiftsmessige endringer vises til www.regjeringen.no

Regjeringen fastslår at endringene i inntekts- og formuesskatt i gjennomsnitt vil gi økt skatt for dem med bruttoinntekt over 1 million kroner. De med over 3 millioner kroner i inntekt får størst skjerpelse, blant annet som følge av økt skatt på aksjeformue.

Skatt på formue m.m.

Regjeringen ønsker økt likebehandling av ulike formuesobjekter, og foreslår derfor at rabatten ved formuesverdsettelse av aksjer, aksjefond og grunnfondsbevis fjernes. Etter gjeldende rett verdsettes disse til 85 % av verdsettelsesgrunnlaget. Forslaget skal medføre økt skattemessig likebehandling av aksjer og andre formuesobjekter som obligasjoner og bankinnskudd. Det gir etter regjeringens syn gode fordelingsvirkninger, ettersom det først og fremst er de med høye inntekter som har store aksjeformuer.

Ligningsverdiene av bolig, fritidseiendom og annen fast eiendom (utenom landbrukseiendom og kraftverk) økes med 10 prosent i 2008. I perioder med prisstigning på boliger er det nødvendig å øke ligningsverdiene slik at formuesskattens gode fordelingsvirkninger opprettholdes.

Bunnfradraget i formuesskatten økes fra 220 000 til 350 000 kroner. For ektepar betyr det et samlet bunnfradrag på 700 000 kroner.

Regjeringen viser til at dette forslaget til endringer i formuesskatten innbærer at mange med relativt små skattepliktige formuer vil slippe formuesskatt. I alt 180 000 færre personer vil betale formuesskatt. Om lag halvparten av disse er pensjonister.

Næringsbeskatningen

Regjeringen foreslår enkelte endringer i næringsbeskatningen, av allmenn interesse nevnes:

Trygdeavgiften for næringsinntekt utenom primærnæringene økes med 0,3 prosentpoeng til 11,0 prosent. Forslaget må ses i sammenheng med at foreldrerettighetene for næringsdrivende bedres fra 1. juli 2008. Regjeringen vil gi selvstendig næringsdrivende full rett til svangerskaps- og foreldrepenger fra 1. juli neste år.

Endringen omfatter rett til foreldrepenger ved fødsel og adopsjon samt svangerskapspenger, med 100 prosent dekning av inntektsgrunnlaget fra folketrygden opp til et inntektstak på 6 G. Dette betyr at selvstendig næringsdrivende får tilsvarende rettigheter som arbeidstakere. Rettigheten er uavhengig av om det er tegnet tilleggsforsikring eller ikke.

Merverdiavgiftplikt ved næringsmessig utleie av fritidseiendom

Regjeringen foreslår å innføre merverdiavgiftplikt ved næringsmessig utleie av fritidseiendom med lav merverdiavgiftssats på 8 prosent fra 1. januar 2008. Forslaget gir utleiere av fritidseiendommer merverdiavgiftsmessig sett samme konkurransevilkår som hoteller og andre overnattingsvirksomheter som allerede er omfattet av merverdiavgiftsloven.

Forslaget vil innebære fordeler for bransjen, ettersom den næringsdrivende vil ha rett til fullt fradrag for inngående merverdiavgift, og kun må oppkreve og innbetale utgående avgift med 8 prosent. For næringsdrivende som står foran eksempelvis store oppføringskostnader, vil forslaget derfor kunne innebære økonomiske fordeler.

Skattefavorisert privat pensjonsordning fra 2008

Det innføres en skattefavorisert pensjonsordning fra 2008 med et maksimalt årlig fradragsbeløp på 15 000 kroner, i tråd med pensjonsforliket i Stortinget. Skattereglene vil være de samme som for individuelle pensjonsavtaler etter skatteloven (IPA) slik de var før avviklingen av fradragsretten for innbetaling til slike avtaler. Det innebærer at midler som skytes inn i ordningen fritas for formuesskatt, og at avkastningen beskattes først ved utbetaling av pensjonsytelsene. Det er lagt opp til at Stortinget vedtar den aktuelle lovgivingen i løpet av høsten 2008.

Skatt på arbeid

Satsene i toppskatten endres ikke, og innslagspunktene holdes reelt sett på samme nivå som i dag, det vil si at de justeres med anslått lønnsvekst. Innslagspunktene justeres til 420 000 kroner i trinn 1 og 682 500 kroner i trinn 2.

Minstefradraget og personfradraget holdes også reelt sett på samme nivå. De øvre grensene i minstefradraget oppjusteres til 67 000 kroner for lønnsinntekt og 56 100 kroner for pensjonsinntekt. Personfradragene oppjusteres til 38 850 kroner i klasse 1 og 77 700 kroner i klasse 2.

Økt fradrag for fagforeningskontingent

Regjeringen har lovet å doble fagforeningsfradraget. I 2006 og 2007 ble fradraget økt med en firedel av den varslede økningen. I 2008 økes fradraget med ytterligere 450 kroner. Ny øvre grense i fradraget blir 3 150 kroner.

Andre endringer

Den skjermede delen av aksjeinntektene inkluderes i inntektsgrunnlaget for 80-prosentregelen om begrensning av formuesskatten og skattebegrensningsregelen.

Det innføres skattefritak for arbeidsgivers dekning av barnehageutgifter utover maksimalpris fra og med inntektsåret 2007.

Det foreslås innført et årlig avgiftsfritt beløp for arveavgift tilsvarende et halvt grunnbeløp i folketrygden. Dette fribeløpet skal erstatte dagens ordning med avgiftsfrihet for leilighetsgaver – gaver som gis til jul, bryllup, fødselsdager mv.

Foreldrefradraget for utgifter til pass av barn foreslås økt. Ny fradragsgrense for familier med 2 barn blir kr 40 000, for familier med 3 barn blir ny fradragsgrense kr 55 000.

Dag KiellandNilsen 

juridisk rådgiver, NTF