Stortingsmelding inspirerte presidenten

NTFs president, Gunnar Lyngstad, valgte naturlig nok, å ta tak i den etter hvert mye omtalte stortingsmeldingen i sin åpningstale til landsmøtet:

– For første gang på mer enn 25 år har regjeringen sagt hva den vil med norsk tannhelsetjeneste, sa Lyngstad, og fortsatte: – Regjeringen vil utjevne ulikhetene ved å gi et offentlig tilbud til dem som trenger det mest, den vil ha en likeverdig geografisk tilgjengelighet, oppnå bedre ressursutnyttelse mellom personellgruppene i tjenesten og styrke forbrukerrettighetene. Regjeringen ser videre et behov for bedre kunnskapsutvikling, og ønsker et styrket forvaltningsnivå.

Presidenten sa videre at NTF ser regjeringens forslag til tiltak som viktige bidrag, og at foreningen er tilfreds med prioriteringene.

– Det er stor enighet om hvilke utfordringer vi har, og regjeringen har tatt tak i disse og foreslår løsninger som vi er enige i. Vi er også fornøyd med at regjeringen ikke går inn for å regulere tannlegemarkedet slik den offentlige utredningen i 2005 foreslo.

Lyngstad fortsatte med å kommentere statsbudsjettet for 2008, der det ikke er satt av midler til tiltak innen tannhelsetjenesten.

– Stortingsmeldingens forslag profileres, og man vil komme tilbake til budsjettmessige tiltak etter at meldingen er ferdigbehandlet i Stortinget. Vi forbereder oss i disse dager til budsjetthøringer i Stortinget. Da vil vi legge frem Tannlegeforeningens syn på budsjettet for 2008. I år har vi også bedt om et eget høringsmøte i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Stortingsmeldingen skal sannsynligvis behandles i Stortinget tidlig neste år. Etter behandlingen vil det komme forslag til ny tannhelsetjenestelov, som blir sendt på høring, før Stortinget får forslaget til ny tannhelsetjenestelov til behandling og vedtak.

I mellomtiden arbeider Helse- og omsorgsdepartementet med en forenkling av trygderegelverket. De første tiltak ble satt i verk 1. september, og i 2008 kommer flere endringer, som vi hilser velkommen, sa Lyngstad.

– Refusjoner til tannbehandling passerer neste år én milliard kroner, og det er en betydelig økning, selv om noe av pengene bare er en overføring fra en annen budsjettpost. Regjeringen har lagt seg på en fornuftig progresjon ved å foreslå de små skritts vei mot en bedre tjeneste.

Men det ligger også noen klare utfordringer her: Vi går ut fra at det blir fritt tannlegevalg for alle over 18 år. De tannleger som vil gi slike tilbud, må inngå avtaler med fylkeskommunen, og det gjelder også å avtale godtgjørelse for utført arbeid, sa presidenten, og fortsatte.

– Spørsmålet om prisopplysning er viet betydelig interesse. Barne- og likestillingsdepartementet skal få ansvaret for å håndtere en prisportal for tannhelsetjenester i den hensikt å gi pasientene bedre prisinformasjon.

Så gikk presidenten over til å nevne det nye tannhelsebygget i Tromsø, som ble innviet i august.

– Det er et flott bygg som vil tjene norsk odontologi i mange år, sa han og ønsket Tromsø-utdanningen alt godt, før han kommenterte situasjonen i Bergen.

– Odontologibygget i Bergen er nedslitt, og vi er bekymret for fremtiden. Odontologen er overfylt med studenter, og det er for få lærere, og dette går selvsagt ut over undervisningen. Når odontologi i Bergen heller ikke kan gi tilbud til spesialistkandidater som ønsker desentralisert utdanning, er tiden overmoden for å få realisert byggeplanene. Som kjent kom det ikke penger til dette over neste års statsbudsjett. Det er vi skuffet over, og vi vil arbeide med denne saken frem til høringsmøtet med komiteen.

Presidenten sa videre at regjeringen tar til orde for å styrke tilgangen på kandidater med både forsker- og spesialistkompetanse. Det er viktig at disse kandidatene tilbys stipendiatstillinger med god lønn. For å styrke interessen for denne karriereveien, har NTF besluttet å sette av 150 000 kroner til stipendier for kandidater som starter slike løp.

Lyngstad fortsatte med å si at de nye tannlegespesialitetene nå er godkjent, og at nye spesialistregler er i ferd med å komme på plass. Tannlegeforeningen har i samarbeid med Haukeland universitetssykehus holdt kurs i implantatprotetikk med stor deltakelse og gode tilbakemeldinger.

– Når det gjelder etterutdanning for øvrig, er det fortsatt høyt aktivitetsnivå. Tannlegeforeningens systematiske etterutdanning, TSE, går fortsatt meget bra, og det arbeides med å utvikle en ny modul i oral kirurgi. I tillegg nevner jeg også landsmøtet, som har meget god oppslutning. Det lover godt for NTFs etterutdanningsvirksomhet – og jeg håper at medlemmer som hittil ikke har vært så aktive, kommer på kurs i året som kommer, oppfordret Lyngstad før han gikk over til å snakke om organisasjonen NTF.

– Det er nødvendig med en kontinuerlig gjennomgang av organisasjonen, og det siste året har vi vedtektsfestet at vi skal ha et sentralt næringsutvalg. Det er et viktig tiltak for å styrke privat sektor organisatorisk, særlig med tanke på kompetansehevning i avtaleforvaltning. Sentralt forhandlingsutvalg har avholdt sin første tariffkonferanse, og vi har hatt en grundig gjennomgang og evaluering av klageordningen

Vi har også investert mye penger og tid i et nytt databasert organisasjonssystem, nettopp med tanke på fremtiden. Jeg benytter denne anledningen til å be om bistand fra medlemmene for å holde dette oppdatert, ved at dere holder oss à jour med opplysninger som adresse, e-post og arbeidsforhold.

Lyngstad avsluttet talen med å si at NTF, som en engasjert og ansvarlig forening, er opptatt av image og omdømme: – Noen oppslag om priser og tannreiser til utlandet liker vi dårlig, men vi må ikke glemme at norsk og nordisk odontologi har godt omdømme, likeledes norske tannleger. Det er noe vi har fra andre og ikke fra oss selv.

Sammen med Synovate MMI har Tannlegeforeningen gjennomført en intervjuundersøkelse i forkant av landsmøtet. Vi får stor støtte i befolkningen til å prioritere dem som trenger det mest, når det gjelder offentlig støtte til tannpleie. Undersøkelsen viser også at fire av fem mener at kronisk syke, funksjonshemmede og folk med høye utgifter til behandling må få ekstra støtte til tannbehandling. Det er tall vi er svært godt fornøyde med, sa Lyngstad, og fortsatte.

– Jeg skulle også gjerne stått her og sagt at vi endelig ser en bedring på tilgangen av tannleger i distriktene. Heldigvis finnes det eksempler på dette, men det er fortsatt mange distrikter som sliter. Det gjelder tannlegetilgang i så vel offentlig som privat sektor.

Vi har fått et betydelig løft på begynnerlønn, og med stortingsmeldingen ser jeg en gryende vår, også for den offentlige tannhelsetjenesten. Større faglige enheter, moderne klinikker og tiltak for å tilby arbeid for partnere er eksempler på noe av det som også må til. Men det viktigste virkemiddelet er å rekruttere studenter fra eget distrikt, avsluttet Gunnar Lyngstad og erklærte landsmøtet 2007 for åpnet.

Ellen BeateDyvi