NTFs landsmøte – enestående og imponerende

De to siste årene har NTFs landsmøte vært arrangert utenfor Oslo, eller egentlig Lillestrøm, som mange gjerne presiserer når diskusjonen om landsmøtets plassering kommer opp. I fjor var åstedet Stavanger, i år Trondheim. Begge steder strømmet deltakerne til: i fjor deltok totalt 2 900 personer, i år var antallet i underkant av 3 200. De lokale tillitsvalgte, som i samarbeid med NTF sentralt gjennom flere år har planlagt og brukt fritiden på å arrangere landsmøte, kan være mer enn fornøyd. Også i år viste evalueringen at landsmøtet totalt sett har vært vellykket, faglig så vel som sosialt.

Dette er ingen selvfølge. Å arrangere et møte for 3 000 deltakere er ingen amatørvirksomhet i seg selv. Ved NTFs landsmøter skal det dessuten være flere parallelle fagprogram i tre til fire dager, det skal være en stor utstilling og det skal være sosiale arrangementer. Fagprogrammet skal være aktuelt og interessant med gode foredragsholdere, tilpasset både tannleger og de øvrige medlemmene i tannhelseteamet. Utstillingen skal ha god plass til mer enn 100 stands, på kamerataften skal gjerne 1 200 personer eller flere helst sitte sammen med sine kullkamerater og spise god og varm mat før dansen, og selvsagt må landsmøtet også ha et litt stiligere arrangement, som for eksempel en bankett eller et ball. Forelesningssalene må være mange nok og best mulig tilpasset det antall deltakere som er interessert i akkurat det foredraget, de må ha godt teknisk utstyr, og temperaturen i lokalene må være akkurat passe. Videre må lunsjer og matservering være dimensjonert slik at mest mulig velsmakende mat kan serveres samtidig til alle deltakere og utstillere. For ikke å snakke om logistikken ved registreringen, når alle kommer samtidig den første dagen og skal henge av seg tøyet, eller hente det etter endt dag. Så skal man kanskje ha buss eller drosje tilbake til hotellet. Samtidig. Og det skal selvfølgelig være hotellrom nok, så folk slipper å reise langt. Det må også være fly eller annen transport, slik at det er mulig å reise hjem lørdag ettermiddag etter endt møte.

Å få alt dette til å fungere 100 prosent for over 3 000 mennesker er i realiteten umulig. Maten er ofte et ankepunkt, det samme gjelder innkvartering og transport. Å lage en fest som er vellykket for 1 200 personer er også en utfordring. Tilbakemeldingene er mange og noen ganger kritiske. Det er derfor imponerende at tillitsvalgte og andre medlemmer av lokalforeningene både ønsker og virkelig står på for å arrangere møtet. Få organisasjoner, om noen, kan skryte av en så omfattende frivillig innsats blant sine medlemmer.

Etter hvert som landsmøtet har vokst, har kravene til forelesnings- og utstillingslokaler, samt hotellkapasitet, redusert antall byer og tettsteder som har anledning til påta seg et slikt arrangement. Men i 2011 møtes vi kanskje i Bergen? De neste tre årene vil imidlertid NTFs landsmøte, som så vidt vites er enestående i sitt slag innenfor organisasjonslivet i Norge, igjen bli å finne på Norges Varemesse på Lillestrøm.

GudrunSangnes