Quintessence of dental technology – QDT 2007

Avishai Sadan, redaktør:

Boken er en samling av 21 frittstående artikler og kasuspresentasjoner som 30-års jubileumsutgave av Tidsskriftet QDT. Det fremgår ikke av forordet hva intensjonene med boken er, men man forstår man at redaktøren tar sikte på å presentere oppdatert klinisk og teknologisk informasjon innen protetikk og implantologi, samt ved direkte restaureringsteknikker. Målgruppen er praktiserende tannleger og teknikere. Et varierende antall forfattere, tannleger og tannteknikere er ansvarlig for hver artikkel. Mange har sitt arbeidssted i USA, men også Spania, Belgia, Italia, UK, Tyrkia, Mexico, Brasil og Canada er representert. Noen har tilknytning til odontologiske læresteder, andre driver privat praksis.

Innledningsartikkelen omhandler optiske fenomener som bestemmer estetikken i naturlig emalje og de muligheter som foreligger for å oppnå et mest mulig naturlig utseende ved restaurering. Poengene illustreres bl.a. ved en detaljert gjennomgang av komposittbasert oppbygning etter incisivfrakturer. Resinbaserte direkteteknikker kommer også igjen senere i boken.

Estetikk er et gjennomgangstema. Optiske utfordringer er sentrale bl. a. i forbindelse med materialvalg ved helkeramiske restaureringer. Protetiske/estetiske problemstillinger ved enkle og multiple implantater og ved CAD/CAM-systemer vies også stor oppmerksomhet. Teknikken med zirkoniumoksid tas opp bl. a. ved implantatbaserte rekonstruksjoner. En artikkel behandler det estetisk sett optimale materialvalg for den individuelle pasient. Andre artikler tar for seg funksjonelle tema, som rekonstruksjon av bittet i forhold til kjeveledd og øvrige strukturer f. eks. ved sterk tannslitasje.

Den foreliggende artikkelsamlingen er ingen lærebok, men de enkelte bidragene har et enhetlig preg, og språket er forståelig engelsk/amerikansk. Boken er oversiktlig, med god plass til tekst og bilder. Kasusillustrasjonene er rikelige og fargerike med mange instruktive før- og etterbilder. Av og til kan før-bildet synes å vise et mer naturlig tannsett enn etter-bildet. Man bringes til å reflektere over hvorfor et hvert avvik skal erstattes med et så perfekt utseende at det nærmer seg det kjedelige. Det ligger i sakens natur at denne form for odontologi er styrt av etterspørsel etter det perfekte smil fra en velstående kundekrets. Det kan man mene hva man vil om, men avansert odontologi er det utvilsomt. Morsomt er det også som en klinisk/praktisk håndbok der man kan hente inspirasjon for egne prestasjoner.

De mange fotografiene av kliniske eller teknologiske motiver er bare unntaksvis supplert med tabeller eller grafer. Det hele får plass på 224 sider glanset papir i lekker, stivpermet innbinding. Reklameinnslagene mellom artiklene er beskjedne i antall og relevant til de temaer som berøres.

N.Jacobsen 
E.Austrheim 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2007. ISBN- 978-0-86715-472-6/ISSN 0896-6532