Core curriculum for professional education in pain. Third edition: Task force for professional education

J. Edmond Charlton , editor:

Denne boken er utgitt av en tverrfaglig arbeidsgruppe på vegne av «The International Association for the Study of Pain». Målgruppen er personell som vil kvalifisere seg i smerteforskning og de som tar spesialutdannelse eller tilsvarende i smertebehandling. Det er til sammen 87 medvirkende i denne boken, og av disse er majoriteten anestesileger, nevrologer og helsepersonell som arbeider ved smerteklinikker, og en er fra Haukeland Universitetssykehus. Det er kun to tannleger som medforfattere i boken.

Hele boken er i grunnen kun en målbeskrivelse av hva man må kunne hvis man skal ta utdannelse for å arbeide med smertebehandling. Historisk har de som har arbeidet med smertebehandling kommet fra anestesimiljøet, i tillegg til nevrologi. Etter hvert har det blitt en bredere rekruttering til smerteklinikker, og både psykologer, psykiatere, sykepleiere og tannleger er blitt en naturlig del teamet. Boken omhandler noen kapitler om «Orofacial smerte», men bortsett fra disse, vil boken ikke være spesielt interessant for tannleger.

Som ansvarlig redaktør J. Edmond Charlton sier: «Feltet er i så rivende utvikling at informasjonen man kommer med i boken nesten er foreldet før boken kommer ut». Det er ingen figurer eller tabeller i boken, kun en punktvis oppsummering av kunnskapsmål og holdningsmål. Halve boken er referanselister til aktuell videre lesning.

Boken er delt inn i fire hovedavsnitt, der første generelle delen omhandler anatomi og fysiologi og målformuleringer om hva man skal kunne innen anatomi, farmakologi, utvikling av smertesystemer, design, rapportering og vurdering av kliniske smertestudier, dyreforsøk, etikk og etiske standarder i smertebehandling og forskning.

Andre hovedavsnitt omhandler vurdering av smerte og psykologiske aspekter ved smerte. Her er underkapitler om smertemåling, placebo, klinisk nervefunksjon, radiologiundersøkelser og til sist epidemiologi

Tredje del tar opp behandling. Underkapitlene her omhandler opioider, NSAID, antidepressiva, nevroleptika, antihistaminer, steroider, kognitiv terapi, psykiatrisk evaluering og behandling, akupunktur, nerveblokkader og kirurgi med mer. Et underkapittel omhandler fysikalsk medisin og det er vel et av de bedre i boken.

Den siste delen beskriver kliniske tilstander der smerte er et viktig symptom. Avsnittet om muskler og myofascial smerte er bra og kanskje et av de få kapitlene som vil være av interesse for tannleger. Man viser her til at det ikke er evidens for statistisk forskjell mht. effektivitet av stabiliseringsskinner sammenlignet med annen terapi hos pasienter med myofascial smerte. Det er imidlertid en svak evidens for at skinner kan hjelpe ved TMD for å redusere smerte, sammenlignet med ingen behandling. Det er også underkapitler om hodepine, orofacial smerte, nevropatisk smerte, smerter hos barn, smerte hos eldre og smerter hos medikamentmisbrukere.

Det er totalt 45 kapitler i boken som kan brukes som oppslagsverk for å finne aktuell litteratur i forbindelse med forskning eller for de som holder på med spesialistutdannelse i smertebehandling.

ToreBjørnland 

240 sider. Seattle, USA: IASP Press. International Association for the Study of Pain. 2005. ISBN 0-931092-65-5