Urimelig pris

Svar til Bjørn-Olav Engebretsen og Kari Odland

Slik undertegnede har ment diskusjonen, dreier det seg om hvorvidt NTFs organer i sjeldne enkeltilfelle skal ha mulighet til å uttale seg om størrelsen på et honorar, jf. Odlands «Derfor kan verken klagenemndene, lokalforeningene, hovedstyret eller etisk råd uttale seg om pris så lenge vi har fri prisfastsettelse».

Ut fra dette sitatet virker det som om våre organer overhodet verken kan eller skal uttale seg om noen form for prissetting. Det er spesielt Råd for tannlegeetikk det vil være snakk om, og først etter grundig saksbehandling. Det viktigste i mitt innlegg var å påpeke at muligheten foreligger, siden reglene er godtatt av Konkurransetilsynet.

Hvorvidt man vil gjøre det, er et etisk/politisk spørsmål. Den debatten mente jeg å overlate til medlemmene, og deretter til Representantskapet. For slik undertegnede ser det, vil en konsekvens av det siterte måtte føre til endringer i de etiske regler. Ellers blir de et sett regler vi verken ønsker eller vil etterleve.

Som tillitsvalgt har vi ikke noe ønske om verken «å kjøre over i den andre siden av grøfta» eller «insistere på et annet og mer negativt bilde av den private tannhelsetjenesten». Men som tillitsvalgt må vi målbære de ideer som kommer opp i organisasjonen. Når flere har etterlyst at NTF skal være en merkevare (godt initiert av professor Ole Bergs foredrag på Forum for tillitsvalgte i 2006), må debatten om ulike virkemidler og muligheter bringes opp. Her står de etiske regler sentralt.

Siste avgjørelse ligger til Representantskapet. De hovedtillitsvalgte skal deretter utføre det Representantskapet ber om. For egen del ønsker jeg at vi beholder muligheten for å uttale oss i enkelttilfeller, samt at vi holder vår etiske fane høyt, spesielt innenfor egne rekker. Utad må vi, som Bjørn-Olav Engebretsen helt riktig er inne på, forsvare enkeltmedlemmet så langt det overhodet er mulig. Men vi må arbeide for at vi slipper å forsvare utad, for det blir lett sett på som faglig kameraderi.

Dersom vi overlater alle prisspørsmål til forbrukermyndighetene, kan våre medlemmer utsettes for en større belastning – spesielt mediemessig – enn om NTF gjennom sitt etiske råd kan kommentere og eventuelt gå i dialog med partene. Det vil i det fleste tilfelle være en tilstrekkelig reaksjon. Alvorligere sanksjoner har sjelden forekommet i NTF.

Inger-LiseMathiesen 

visepresident, NTF