Clinical short-answer questions for postgraduate dentistry

St-John Crean, Zarina Shaikh og Liam Addy:

Som tittelen på denne boken antyder, dreier dette seg om en samling kliniske problemstillinger med spørsmål og svar. Den er i utgangspunktet skrevet for tannleger som tar etterutdannelse, men innholdet er av en slik art at den bør kunne være nyttig for enhver tannlege som behandler voksne pasienter.

Boken er bygget opp på den måten at leseren først blir presentert et kasus med tekst og bilde, deretter følger diverse spørsmål. Tanken er at leseren skal prøve å svare på spørsmålene før han eller hun på den neste siden finner de riktige svarene. Vi blir presentert for 37 kasus og 25 mer oppgavelignende problemer. De 37 kasusene spenner over alt fra traumer og sår til smerter og kjeveledd, mens de 25 «oppgavene» er hentet fra den «reparative» odontologien. For dem som ønsker utdyping og mer stoff om de aktuelle emnene har boken en oversiktlig og omfattende referanseliste til aktuell litteratur.

Ideen med en slik bok er god, og de fleste vil nok vil ha en del å lære. Ikke minst i form av repetisjon av kunnskaper om problemer vi ikke ser så ofte. Dette er problembasert læring som jo står sentralt i undervisningen av odontologistudentene og er sånn sett en aktuell læreform. Hvis man skal være kritisk, kan man vel si at dette er en blanding av likt og ulikt fra mange av fagområdene innen odontologien, og at flere fagområder ikke er med i det hele tatt. Enkelte problemer er sentrale og godt dekket, andre ligger i utkanten av hva vi egentlig trenger å vite så mye om. Likevel: Kasuspresentasjoner med oppgaver og tilhørende svar bør være nyttig for de fleste!

Boken har fin layout og språket er tydelig og lett å forstå. Bildene er av god kvalitet og det samme må sies om såvel papir som innbinding. Kliniske problemstillinger er tannlegenes hverdag. Derfor bør denne boken kunne anbefales til alle tannleger som driver med allmennodontologi på voksne pasienter.

KjetilReppen 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd; 2007. 171 sider. ISBN-13: 978 – 1 – 85097 – 102 – 3.