Enhancement Orthodontics

Marc Bernard Ackerman:

Theory and Practice

Boken tar for seg kjeveortopedisk diagnostikk og behandlingsplanlegging, og forfatteren hevder å presentere et nytt perspektiv på kjeveortopediens rolle i det moderne samfunn. I forordet angis det at intensjonen med boken er å diskutere pasienters motiver for å søke kjeveortopedisk behandling og ved hjelp av kliniske eksempler å presentere strategier for å oppnå ønskede forbedringer. Målgruppen er først og fremst kjeveortopeder og spesialistkandidater.

Boken er inndelt i en teoretisk del (to kapitler) og en praktisk del (fire kapitler). I den teoretiske delen diskuteres helseaspektet ved malokklusjon og kjeveortopedisk behandling.

Definisjon av normalitetsbegrepet og kjeveortopedisk behandlingsbehov problematiseres og det trekkes enkelte historiske linjer. Et kapittel er viet pasientkommunikasjon og prosessen som leder frem til informert samtykke.

Det første av de fire kapitlene som utgjør bokens praktiske del tar for seg elementer i den kliniske undersøkelsen, med spesiell vekt på ansiktsproporsjoner og -harmoni og ulike forhold knyttet til smilet. Et kapittel er viet «imaging»-teknikker, og metoder for tredimensjonal gjengivelse av ansikt, kjever og tannsett gjennomgås. Hvorledes pasientinformasjon blir strukturert for å klassifisere avvik, sette opp diagnose, problemliste og behandlingsplan blir gjennomgått i neste kapittel og illustreres ved to kliniske eksempler. I bokens siste kapittel, «Beyond normal: enhancement of dentofacial traits», presenteres ytterligere ti kasus.

Boken har et hendig format og en tiltalende layout. Den er rikt illustrert med kliniske bilder av noe varierende kvalitet. Innholdet er godt strukturert og underkapitler gjør det lett å finne frem. Hvert kapittel er etterfulgt av en referanseliste, og det inngår en stikkordsliste. Selv om perspektivene som trekkes opp i boken karakteriseres som en ny tilnærming til klinisk kjeveortopedi, er mesteparten av stoffet som presenteres inkorporert i moderne lærebøker i faget. Boken gir en god beskrivelse av hvordan estetiske vurderinger vektlegges i dagens kjeveortopedi i USA.

LisenEspeland 

Oxford: Blackwell Munksgaard; 2007. 142 sider, 125 illustrasjoner. ISBN 978-0 8138-2623-3.