Oral Laser Application

A. Moritz, F. Beer, K. Goharkhay, U. Schoop, M. Strassl, P. Verheyen, L. J. Walsh, J. Wernisch og E. Wintner:

Bokens hovedforfatter, professor Andreas Moritz, er en av pionerene i Europa innen feltet oral laser. Han etablerte det renommerte «Research Center for Clinical Laser Technology» ved Department of Conservative Dentistry ved Universitetet i Wien.

Boken henvender seg både til studenter, nybegynnere og til erfarne brukere for oppdatering av kunnskap. I tillegg til å være en klinisk guide gir den en grundig innføring i temaet, delvis basert på diskusjon av aktuelle studier. Parallelle tekster til fordypning følger hovedteksten. Boken har et meget omfattende referanseregister, de siste fra 2004.

Leseren oppdateres på det nyeste innen forskning og muligheter for fremtidig anvendelse av laser. Ikke minst gis en omfattende innføring i den fysiske basis som sikrer innsikt i korrekt bruk. Lasere anvendes i mange felt innen odontologien, og bredden av terapikonsepter og valg av parametre er vanskelig å orientere seg i. Boken er her dekkende og unik i omfang. Den inneholder 13 kapitler.

«Basic information on lasers» gir en grundig innføring i lysets og laserens fysikk. Alle aktuelle dentale lasere og deres bruksområder omtales. Stoffet er vanskelig uten veiledning.

I «Cavity preparation» får vi teoretisk og praktisk grunnlag for bruk av Erbium-lasere. Muligheter og begrensninger omtales, som fravær av syreetsing, laveste effektive nivå for avvirkning, varmepåvirkning og baktericid effekt.

«Photopolymerization» sammenligner halogen, LED og argonlaser. Argon laser gir forbedrede egenskaper ved valg av de rette komposittsystemene. Laserlysets kariesprofylaktiske egenskaper belyses i 45 sider med fokus på CO2 og argonlaser.

Endodontikapitlet (70 sider, 166 referanser) gir en grundig innføring i hvorfor laserlys gir effekt ut over det en kan forvente ved konvensjonell terapi, samtidig som leseren bedre kan forstå rotkanalens patologi. Aktuelle lasere omtales.

«Laser assisted periodontal therapy» belyser etiologiske faktorer og diagnostisering (iflg. Int. Workshop 1999). Kapitteloverskriften tilsier at laseren er et supplement til konvensjonell terapi. Diode og Nd-YAG-lasere sammen med manuell rotplanering reduserer signifikant de periopatogene mikrobene, blødningsindeksen og lommedybden etter 6 måneder. Er-YAG-laseren omtales som lovende ved scaling og periodontal kirurgi, spesielt ved periimplantitt. Dette er bekreftet av nyere forskning. Viktigheten av deepitelialisering er omtalt flere steder, noe som står i kontrast til vår nordiske tradisjon.

I kapitlet «Laser-atlas surgery» (50 sider) får vi instruksjon i og bilder fra forskjellige kirurgiske inngrep. Redusert ødem, nøyaktig kutting, koagulering, sterilisering m.m. er attraktive egenskaper ved laserkirurgi.

Laserbleking (40 sider) er spesielt effektiv på grå og tetracyclinmisfargete tenner. Bruk av LED og plasmalys blir frarådet og laserlysets egenskaper blir fremhevet som mer effektivt og skånsomt. Soft-laserterapi stimulerer blant annet til tilheling ved f.eks. nerveskader.

Boken er den mest omfattende og oppdaterte jeg har funnet innenfor emnet og vil sammen med EU-sertifisering av bruker gi et sikkert fundament for bruk av laser. Den har en gjennomført layout og mange illustrasjoner av meget høy kvalitet.

GeirTvedt 

Berlin: Quintessenz Verlags-Gmbh; 2006. 547 sider. ISBN: 1-85097-150-1.