NTFs representantskapsmøte, 24. – 25. november 2006:

På bølgelengde

Representantskapsmøtet 2006 avslørte at NTFs hovedstyre og representantskap er på bølgelengde. Det var i hvert fall ingen store bølger som skyllet over Tannlegeforeningens høyeste organ i november 2006; skjønt en og annen krusning på overflaten var det.

Hovedstyret måtte samle seg av og til mellom alle vedtakene. Her forklarer advokat Knut Kjølstad, mens leder av etisk råd Rita Wilberg (t.v.) og generalsekretær Bjørn Røtnes (t.h.) følger med. Foto: Gudrun Sangnes.

Dette skulle være et såkalt lite representantskapsmøte. Det heter så hvert annet år, når det ikke er årsberetning og omfattende valg på tapetet. Men sjelden har det vært så mange vedtektsendringer på sakskartet, og sjelden eller aldri har det vært så mange deltakere på et representantskapsmøte i Den norske tannlegeforening. Forsamlingen vokser når hele syv spesialistforeninger er representert, sammen med representanter fra ikke mindre enn tre læresteder.

Stortingsmelding til våren

President Gunnar Lyngstad innledet med å orientere om stortingsmeldingen som er under arbeid i regi av Helse- og omsorgsdepartementet. Arbeidet ledes politisk av statssekretær Rigmor Aasrud, og føres i pennen av en prosjektgruppe på fem personer, under ledelse av avdelingsdirektør Kjell Røynesdal. Meldingen vil bli stortingsbehandlet i vårsesjonen av en nasjonalforsamling som vier saken betydelig interesse, særlig med tanke på å få til en bedre geografisk spredning av tannleger. Politikerne er også opptatt av at det er sprikende priser på tannhelsetjenester og av befolkningens manglende tilgang til spesialisttjenester. Regjeringen vil trolig komme med et forslag til ny lov etter stortingsbehandlingen.

– Med etterfølgende høring og stortingsbehandling av lovforslaget er vi tidsmessig fort i 2009. Da er det stortingsvalg igjen. Dette tilsier at Tannlegeforeningen går tverrpolitisk til verks i sitt arbeid med denne saken, orienterte Gunnar Lyngstad.

Fødselspenger fra sykehjelpsordningen

Representantskapet 2006 vedtok en endring i vedtektene for Sykehjelpsordning for tannleger som medfører at det for første gang åpnes for ytelser i forbindelse med svangerskap og fødsel. I 2005 gikk avgjørelsen overraskende imot en slik vedtektsendring.

Ordningen som nå er vedtatt er kjønnsnøytral, og medlemmet som får ytelsen, må ha vært yrkesaktiv i minst seks av de siste ti månedene før nedkomst. Der begge foreldre er praktiserende tannleger, har begge rett til ytelse. Permisjonen må tas ut i barnets første leveår og er begrenset til 25 dager. Stønaden utbetales dersom fraværet fra praksis overstiger fem ukers ferie, og når medlemmet har dokumentert sine løpende utgifter. Vedtektsendringen som var foreslått av NTFs hovedstyre, gikk igjennom med 67 mot 9 stemmer. Ytelsene fra sykehjelpsordningen ble samtidig økt fra kr 400 til kr 600 per dag. Dette vil si at hver mottaker av fødselspenger fra sykehjelpsordningen maksimalt kan få 15 000 kroner.

Strategi mot 2010

Med utgangspunkt i NTFs visjon «Dyktige og tilfredse medlemmer med fornøyde pasienter i en befolkning med god oral helse», debatterte representantskapet foreningens strategiske plan for 2007 – 10. Planen, som ble vedtatt, har tre hovedområder: 1. Medlemsrettet arbeid: Medlemmenes interesser skal ivaretas både faglig, økonomsk og sosialt. 2. Samfunnsrettet arbeid: God oral helse og tilfredsstillende tilgang på tannhelsetjenester for befolkningen. 3. Organisasjonsmessige forhold: Alle tannleger samlet i én forening, som er organisert slik at den ivaretar deres interesser.

Sentralt næringsutvalg opprettet

Som en motvekt eller ekvivalent til Sentralt forhandlingsutvalg vedtok representantskapet å opprette Sentralt næringsutvalg for privatpraktiserende tannleger. Utvalget er forankret i en ny paragraf 5 a i NTFs vedtekter. Representantskapet pekte samtidig på ulikheten mellom hvordan lederen for Sentralt forhandlingsutvalg blir valgt og hvordan dette var foreslått for det nyopprettede Sentralt næringsutvalg. Begrepet demokratisk underskudd ble brukt, og resultatet av debatten ble at det vil bli utarbeidet et nytt forslag om formalitetene rundt valg av representanter til Sentralt næringsutvalg til behandling på NTFs representantskap i 2007.

To tredjedels flertall er nok

Inntil nå har det vært regelen at det må være tre fjerdedels flertall i representantskapet for at vedtektsendringer kan foretas. Nå har imidlertid representantskapet, med tre fjerdedels flertall, vedtatt å endre denne paragrafen, slik at det fra og med 1. januar 2007 er mulig å endre NTFs vedtekter hvis to tredjedeler av representantskapet ønsker det.

Intet fritt navnevalg på praksis

Det ble fremmet forslag fra Oslobenken om å ikke vedta hovedstyrets forslag til endring av paragraf 13 om navnevalg på praksis i NTFs etiske regelverk, før muligheter og konsekvenser er nærmere utredet. Fra storbyens ståsted er en paragraf som regulerer navngivningen av felles praksis mer nødvendig enn noensinne. Denne paragrafen forblir dermed uendret, i påvente av ny behandling på representantskapsmøtet i november 2007.

NTFs økonomi

Regnskapet for 2005 og budsjettforslaget for 2006 ble banket igjennom uten diskusjon. Med dette ble kontingenten for 2007 fastsatt til fem tusen kroner, som inkluderer abonnement på Tidende.

Og så var det valg

Ordfører Christian Danielsen, Rogaland TF og varaordfører Ivar Hoff, Bergen TF, ble gjenvalgt ved akklamasjon.

NTFs nye valgkomité består av Ninni Haug, Troms TF, Gerd Knudsen, Oslo TS, Terje Nøtland, Nordland TF, Asgeir Bårdsen, Bergen TF, og Jan-Henrik Andersen, Vest-Agder TF. Ninni Haug fikk flest stemmer og ble dermed pekt ut som valgkomiteens leder.

Til NTFs pensjonskasse og Sykehjelpsordningen for tannleger ble Per Franck Næss, Oslo TS, gjenvalgt som leder. Som styremedlemmer valgte representantskapet Aleidis Løken, Oslo TS, og Svein Øksenholt, Sør-Trøndelag TF. Varamedlemmer ble Odd Tveiterås Nesse, Bergen TF, Karin Holmgard, Haugaland TF, og Brit Ølstad, Oslo TS.

Som NTFs revisor for 2007 valgte representantskapet nok en gang statsautorisert revisor Ellen Amdal.

Ellen BeateDyvi