Etablererte nytt råd på Verdens aidsdag

Helse- og omsorgsministeren Sylvia Brustad (Ap) og utviklingsminister Erik Solheim (SV) markerte Verdens aidsdag 1. desember 2006 med å opprette Nasjonalt hiv/aids råd. Rådet vil bestå av rundt 15 medlemmer, og skal arbeide under ledelse av helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og utviklingsminister Erik Solheim. De to statsrådene vil at det nye rådet skal fungere som et konsultasjonsorgan for arbeidet med hiv og aids, både nasjonalt og internasjonalt.

– Vi ønsker en samlet diskusjon om det nasjonale og det internasjonale hiv- og aidsarbeidet. Derfor samler vi departementene, direktoratene og det sivile samfunn i ett forum. Dette kan gi gode ringvirkninger, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

– Rådet skal identifisere lokale, regionale og nasjonale problemer eller behov som bør komme fram i lyset – både nasjonalt og globalt sier utviklingsminister Erik Solheim

Nasjonalt hiv/aids råd skal bidra til å skape åpenhet og motvirke diskriminering og stigmatisering av hivsmittede og deres nærmeste. Videre skal rådet bidra til en samordning av de nasjonale tiltakene med den internasjonale helsepolitikken på hiv/aids-området og seksuelt overførbare infeksjoner. Det skal også bidra til informasjonsutveksling om nye strategier på området innenfor helse-, utviklings- og utenrikspolitikk, og påse at de strategier som er utviklet på området blir evaluert og følges opp.

Understøtter frivillighet

Brustad og Solheim mener det vil være en viktig oppgave å understøtte nasjonale og internasjonale frivillige organisasjoners virksomhet på området og arbeide for at rådets arbeid blir gjort kjent internasjonalt.

Relevante fagetater fra de to departementenes skal delta i rådet. I tillegg skal representanter for det sivile samfunn og private aktører inviteres til å delta.

Ellen BeateDyvi