Toll stopper tyske tannleger

Høye tollsatser på bil skaper problemer for rekrutteringen av tyske tannleger til distriktene, melder NRK Møre og Romsdal. To tyske tannleger har sagt opp stillingene sine fordi de må betale opp mot 100 000 kroner i toll for å beholde bilen sin. Tannhelsedirektøren og fylkesdirektøren i Møre og Romsdal ber Finansdepartementet om å se på regelverket, forteller assisterende fylkestannlege Jakob Kirkhorn:

– Når de utenlanske tannlegene oppdager de høye toll- og avgiftssatsene, ombestemmer de seg og sier nei til stillingene, sier Kirkhorn og forteller at fylket dermed mister tannleger, og at rekrutteringen blir vanskelig. Han håper nå på en annen tolkning av regelverket, slik at de utenlandske tannlegene kan få midlertidig kjøretillatelse i et par år, eller at loven blir endret.

Norddal er en av kommunene som har fått merke denne problemstillingen. I fjor sommer fikk de endelig en tannlege på plass, men den tyske kvinnen fikk ikke beholde den 10 år gamle bilen sin uten å betale 80 000 kroner i toll. Årsaken er at hun etter loven ikke kan få midlertidig ansettelse i en fast stilling, og med fast stilling kan hun ikke få midlertidig kjøretillatelse. Derfor sendte hun bilen tilbake til Tyskland, men uten bil klarer hun ikke å jobbe i en grisgrendt kommune som Norddal. Hun flytter derfor til Molde, mens Norddal-ordfører Arne Sandnes fortviler.