Tilbakeblikk

1906

«Fornøielig referat»

venske J. N. Sandblom som var «det tekniske instituts» bestyrer,avla i desember 2005 norsk tannlegeeksamen, noe som ble referert i Odontologisk Tidsskrift. Der har man trukket den konklusjon at han med karakteren 1, 50 er det «minst meriterade» ved denne eksamen. Smith-Housken skriver deretter følgende kommentar i Tidende:

«For os, som kjender forholdene, er det morsomt at se, hvorledes dr. Sandbloms dygtighed bliver bekjentgjort i det svenske tidsskrift. Det vilde jo ikke været hyggelig hverken for Sandblom eller det tekn. institut, om han havde bestaaet eksamen som den «minst meriterade». Naar, som vi ved, forholdet er det, at Sandblom erholdt en karakter, saa udmerket at kun én norsk tandlæge før har naaet op til det samme, saa vilde det jo være hyggeligt om svenske kolleger havde faaet denne oplysning.»

Februar – Marts 1906, 4de hefte

1956

Hardt vann

annlege P. Skjørten, Askim, skriver i et leserinnlegg at han har registrert at «pasienter som er «fødd opp» på hardt vann alltid har velutviklete kjever og særlig godt forkalkete tenner som er meget mere resistente mot kariesangrep enn vanlig. Og jeg tror bestemt at det i første rekke er drikke- og husholdningsvannets beskaffenhet som er bestemmende for tennenes kvalitet.»

Han har hatt planer om å undersøke vann fra noen iler med hensyn på kalk, jern, fluor og eventuelt andre stoffer, og så ta opp nøyaktig tannstatus over familiene som sognet til disse ilene. Av forskjellige grunner ble det ikke noe av, men han tror at slike undersøkelser ville være av stor verdi og håper tydeligvis at andre har observert samme fenomen og vil være interessert i å undersøke om hypotesen stemmer. Han avslutter slik:

«Redaktøren har fortalt meg at i denne spalten kan en gjerne slippe til, selv om en ikke har tabeller og statistikk å støtte seg til.»

Februar 1956, hefte II

1996

Alternativ til trygd?

sin første «Presidenten har ordet» skriver nyvalgt president, Arild Vangstein, om etableringen av et nytt forsikringsselskap:

«Mens vi venter på politisk handling, kommer et alternativ til «tenner på trygd». En nyskapning i Norge, som også vil involvere tannlegene, er en helseforsikring som vil bli lansert i begynnelsen av året. Forsikringen vil gi tilskudd til de mest vanlige helseutgifter, som utgifter til bl a tannlege, fysioterapeut, kiropraktor, medisiner og briller. Forsikringsselskapet «Danmark» står bak dette produktet, som representerer noe helt nytt når det gjelder forsikring her i landet.»

Januar 1996, nr. 2