§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Regler for navn på fellespraksis

Spørsmål: Forstår det slik at tannlegesenter er forbeholdt klinikk med spesialist. Så der ein er fleire allmennpraktiserande tannlegar i lag så kan ein ikkje nytte dette navnet så lenge ein ikkje har spesialist tilknytta. Stemmer dette?

Er det også slik at «klinikk» er forbeholdt Den offentlege tannhelsetjenesta? Kan ein ikkje nytte kontornavn som innheld «klinikk»? Sjølv om ein utelater stadnavnet, tildømes om ein berre kaller seg «Hamna Tannhelseklinikk» og lignende? Ser jo at andre plassar i landet nytter dei «klinikk» i privat drift, er dette forhold som Tannlegeforeninga har «sterke» meiningar om, finnes det skriftlige «regler» på dette?

Svar: Reglene om navn på fellespraksis finner du i de Etiske reglers § 13, side 122 i Håndboken. Du må ha tillatelse fra lokalforeningen dersom du skal benytte en annen betegnelse enn eiers navn.

Det er ikke noe krav om at det må inngå en spesialist i teamet for å kunne benytte betegnelsen tannlege«senter». Den tidligere lovbestemmelse om at det bare er Den offentlige tannhelsetjenesten som kan benytte utrykket «klinikk» er nå bortfalt.