Endring av trygdeskjemaer:

Samtykke til at tannlegen får kopi av vedtak

Når pasienter sender søknad til trygdeetaten om stønad til tannbehandling er det vanligvis tannlegen som faktisk fyller ut søknaden, og både tannlegen og pasienten signerer. Normalt vil samme tannlege som har bistått med utfylling av søknaden være den som skal foreta behandlingen.

Flere tannleger har gjort oss oppmerksom på at det nå er trygdeetatens praksis at det kun er pasienten som mottar svaret på trygdesøknaden. Tannlegen mottar heller ikke kopi av vedtaket, noe som oppleves uhensiktsmessig og lite praktisk. Dette vil det imidlertid nå bli gjort noe med.

Rikstrygdeverket har i brev til Tannlegeforeningen opplyst at de er kjent med problemet. Grunnen til dagens fremgangsmåte er at trygdeetaten iht. både folketrygdloven og forvaltningsloven er pålagt taushetsplikt om personlige forhold. Etaten har dermed ikke adgang til å utgi opplysninger til tannlegen med mindre pasienten har gitt sitt samtykke.

Rikstrygdeverket informerer i brevet om at de er inneforstått med at det vil være praktisk for alle parter at behandlende tannlege blir informert om trygdeetatens vedtak. Rikstrygdeverket har derfor endret de relevante søknadsskjemaene, og fra 1. januar 2006 blir det lagt inn en rubrikk i blankettene der man kan fylle inn om medlemmet (pasienten) samtykker i at tannlegen får kopi av vedtaket. Inntil endringen er foretatt og hele trygdeetaten er godt informert om endringen, vil det ikke bli sendt kopi av vedtakene til behandlende tannlege uten pasientens samtykke. Det vil ta litt tid før endringen og skjemaene praktisk sett er i bruk, men Rikstrygdeverket har opplyst at alle trygdekontorer allerede skal ha fått informasjon.

Sekretariatets syn er at inntil nye skjemaer foreligger kan pasienten for hånd påføre søknaden at man ønsker og gir samtykke til at behandlende tannlege får kopi av vedtaket.

Dag ErlendReite 

spesialrådgiver/advokatfullmektig, NTF