Mulige senskader etter kvikksølveksponering:

Trondheimsmiljø fikk forskningsprosjekt

Forskningsprosjektet som skal utrede mulige senskader som følge av eksponering for kvikksølv hos tannhelsepersonell, ble utlyst av Arbeids- og sosialdepartementet sist høst. Prosjektet skal gjennomføres av en gruppe sammensatt av forskere fra Det medisinske fakultet i Trondheim, St. Olavs hospital og Den offentlige tannhelsetjenesten i Sør-Trøndelag, under ledelse av Bjørn Hilt, professor i arbeidsmedisin ved NTNU og overlege ved Arbeidsmedisinsk avdeling ved St. Olavs hospital.

Tannhelsesekretærene stoler ikke på NTNU

Etter anbefaling fra Norges forskningsråd har arbeidsminister Bjarne Håkon Hansen gitt NTNU i Trondheim i oppdrag å forske videre på sammenhengene mellom kvikksølv og helseskader. Lederen i Tannhelsesekretærenes forbund, Gerd Bang-Johansen, reagerer i følge Nettavisen med å si at forbundet ikke har tillit til dette forskningsmiljøet, etter at de har vært inne i saken tidligere uten å finne grunn til å forske videre, til tross for at de kjente til at eksponering for kvikksølv over lang tid kan gi helseskader. Tannhelsesekretærenes forbund hadde håpet at Seksjon for arbeidsmedisin i Bergen, som i fjor gjennomførte pilotundersøkelsen om tannhelsesekretærenes plager fra nervesystemet sammenlignet med hjelpepleiere, skulle fått midler til å fortsette forskningen.

Misforståelse

Bjørn Hilt har i følge Universitetsavisa ved NTNU ikke selv hørt noe fra Tannhelsesekretærenes forbund, men stiller seg uforstående til mistillitserklæringen. Han mener den må bero på en misforståelse. Han fremhever at prosjektsøknaden er behandlet på vanlig måte og anbefalt av Norges forskningsråd.

Universitetsavisa sier videre at med i forskergruppen er blant andre professor Tore Syversen ved Institutt for nevromedisin, som regnes som en internasjonal kapasitet på kvikksølvforgiftning. Teamet består for øvrig av eksperter innen arbeidsmedisin, tannhelse, samfunnsmedisin, yrkeshygiene og nevropsykologi.

Hilt opplyser at prosjektet skal gjennomføres i løpet av 2006. Målsettingen for undersøkelsen er å se om det er sammenheng mellom den eksponeringen for kvikksølv som tannhelsepersonell har vært utsatt for, og negative effekter i forhold til hjernens kognitive funksjon.

Spørreundersøkelse

Prosjektet vil ta utgangspunkt i tidligere og nåværende tannhelsepersonell fra de tre midtnorske fylkene. Disse vil få tilsendt et spørreskjema om arbeidsforhold, livsstil, helse og symptomer eller plager som kan tenkes å skrive seg fra deres yrkesmessige eksponering for kvikksølv. Samtidig vil de bli spurt om samtykke til at det hentes ut resultater av tidligere analyser fra Statens arbeidsmiljøinstitutt. Opplysningene skal brukes til å anslå hvor mye hver enkelt har vært utsatt for kvikksølv, opplyser Hilt.

I samarbeid med Statens arbeidsmiljøinstitutt skal det velges ut 25 personer som ved en tidligere undersøkelse hadde relativt høye kvikksølvverdier i urin, og 25 personer med relativt lave verdier. Disse skal gjennomgå en fullstendig arbeidsmedisinsk utredning ved Arbeidsmedisinsk avdeling ved St. Olavs Hospital, samt en nevropsykologisk undersøkelse hos nevropsykolog Helge Sletvold i Trondheim.

Ellen BeateDyvi