Asker-tannlege fikk Kongens fortjenstmedalje i sølv

Anne-Marie Gropen (t.h.) sammen med fylkesordføreren i Akershus, Hildur Horn Øien (KrF), under overrekkelsen av Kongens fortjenstmedalje den 28. august. Foto: Karl Braanaas.

I hele sin 45 år lange karriere har Anne-Marie Gropen (70) vært opptatt av forebyggende tannhelsearbeid. Gropens interesse for profylakse kom i forbindelse med møtet med de dårlige tannhelseforholdene i Nord-Norge på 1960-tallet. I 1969 utarbeidet hun læreplan om tannhelse for grunnskolen og et år senere tok hun Master of Public Health med hovedfag i helseopplæring ved Harvard School of Public Health.

Anne-Marie Gropen ble ansatt som ledende skoletannlege i Asker kommune i 1972, og som overtannlege i 1984. Hun har bidratt til forskning på ulike området og står som medforfatter til flere artikler i odontologiske fagtidsskrifter. Hun har også blant annet vært leder av profylakseutvalget i tannhelsetjenesten i Akershus, og utarbeidet en oversikt over fluorinnholdet i drikkevannet i Akershus-kommunene for å kartlegge sammenhengen mellom fluorinnhold, tannhelse og geologi.