§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Momsunntak

Vedrørende momsunntaket: Jeg er fortsatt litt usikker på betydningen av formuleringen «Vi har derfor kommet til at det vil være mer hensiktsmessig å stille krav om at den vesentligste delen av inntektene må relatere seg til helsetjenestene. Dette innebærer at minst 50 % av inntektene må komme fra denne delen av virksomheten.»

Hva er helsetjenestene? Er det tjenester kun utført av utleier, eller er det helsetjenester utført av utleier + leietager. Momsbelagt blir vel i så fall bare den delen som berører utleie av selve det fysiske utstyret, og hvordan beregnes i så fall den delen?

Svar: Utleiers egen omsetning av helsetjenester må overstige den del av leieinntekten som er betaling for utstyr, goodwill og materialer.

Du kan se bort fra den del av leieinntekten som refererer seg til betaling for tannlegeassistent og husleie.