Siste:

Nobel Biocare støttes av radiologiprofessor

Den 31. august leverte Nobel Biocare inn nytt materiale til Läkemedelsverket. Det inneholder skarp kritikk av ekspertgruppens konklusjoner og uttalelser, som oppfattes som lite troverdige. Läkemedelsverket utsetter nå avgjørelsen om Nobel Direct.

Gøteborg (Tidende): Nobel Biocare fikk ikke tilgang til de kritiske forskernes røntgenmateriale før i midten av august. Man tok da kontakt med professor i radiologi ved Göteborgs Universitet, Kerstin Gröndahl, som fikk analysere en anonymisert versjon av de bildene som professorene Albrektsson og Sennerby baserer sin kritikk på.

Kerstin Gröndahl har vurdert røntgenmaterialet med egne metoder, basert på over 30 år med radiologisk forskning. Hun konkluderer med at tannbenet ikke er like angrepet som Albrektsson og Sennerby har antatt. Røntgenbildene kan med andre ord tolkes på flere måter, påpeker Nobel Biocare, og setter spørsmål ved at Läkemedelsverket hittil ikke har hatt tilgang til en mer profesjonell og uavhengig analyse.

I sitt nye materiale legger Nobel Biocare også ved tre studier som er levert til ulike vitenskapelige tidsskrifter for gransking. Blant annet viser man til studier av 2 053 implantater på 1 183 pasienter uten unormale avvikelser. Helt siden første kritikk mot Nobel Direct har Nobel Biocare fremhevet at rapportene om unormalt stort tap av ben ikke stemmer med deres egne studier.

Undermåls eksperter

I det nå leverte materialet til Läkemedelsverket kritiserer Nobel Biocare også den svenske myndigheten for at man ikke fikk se Albrektsson og Sennerbys røntgenbilder før ekspertgruppen publiserte sin rapport. Selskapets advokat mener at dette er brudd på svensk lov.73

Nobel Biocare mener at selve rapporten fra ekspertgruppen er undermåls, og at det man nå har levert inn viser store mangler i tidligere dokumentasjon. «Verdien av ekspertgruppens rapport er derfor begrenset», skriver Nobel Biocare.

Man poengterer også at da diskusjonen om Nobel Direct har vært allment kjent blant flertallet tannleger verden over i mer enn ett år, så burde selskapet kunne forvente en økning av innrapporterte mislykkete implantatoperasjoner i sitt eget system for kvalitetsoppfølging. Det har imidlertid ikke skjedd, i følge Nobel Biocare.

Roligere børs

Implantatkonsernets nye utspill har også roet ned spekulasjonene på børsen. I følge finansnyhetsbyrået Dow Jones Newswires anser det internasjonale børsanalyseselskapet Cheuvreux at Nobel Biocares svar til Läkemedelsverket var som forventet, og at «konfliktene rundt Nobel Direct på sikt ikke kommer til å innebære store skader for inntjeningen». Både Nobel Biocares Norden-sjef Kjell-Ove Jonsson og nasjonal salgssjef for Norge, Ivar Hokland, påpeker for Tidende at det i perioder har vært meget vanskelig å bryte gjennom det svenske mediebildet med rett informasjon.

Det svenske Läkemedelsverket har nå meddelt at man flytter frem sin beslutning om implantatet Nobel Direct til begynnelsen av november.

MortenValestrand 

Nobel Biocares rapport til Läkemedelsverket inklusive professor Gröndahls uttalelser er tilgjengelige som PDF på Tidendes hjemmeside, http://www.nobelbiocare.com/se/AboutUs/beriktiganden2006.htm (avlest 8. september 2006)