Nytt år – ny ledelse

Først av alt: Godt nytt år. På vegne av alle oss som ble valgt til ulike verv på fjorårets representantskapsmøte, takker jeg for den tilliten som er blitt vist oss. Representantskapsmøtet var preget av god debatt og mange fornuftige forslag som resulterte i tilsvarende gode vedtak. Det lover godt for tiden som kommer.

Valg er alltid spennende. For første gang på mange år fikk vi en kampvotering – denne gangen om visepresidentvervet. Det måtte nødvendigvis ende med en vinner og en taper, selv med to godt kvalifiserte kandidater som begge hadde sine engasjerte støttespillere. Det er nettopp det som kjennetegner et valg – at man også må velge bort noe. Takk til alle som sto på for den de trodde på! Jeg tror det styrker foreningsdemokratiet.

Det nye hovedstyret har fått en allsidig sammensetning, både hva arbeidserfaring og alder angår. Likestillingsaspektet er også ivaretatt. Nå venter de nyvalgte på å komme i arbeid. Vi skal ha vårt første møte i slutten av januar. Målet er tilfredse «kunder», det vil si medlemmer. Det er det som driver oss. Medlemsundersøkelsen fra sist sommer viser at vi er på rett vei. Det avgående styret, med Carl Christian Blich i spissen, kan notere seg flere fornøyde medlemmer nå enn ved den forrige undersøkelsen i 2000. Det er en stor utfordring for det nye styret å føre denne utviklingen videre.

Tidene endres og det kreves stadig større grad av profesjonalisering av styrearbeid. Det er derfor naturlig å bruke tid i starten av en ny periode til å diskutere grundig hvordan hovedstyret skal arbeide – sammen. Som styreleder er jeg opptatt av at vi skal fatte tydelige beslutninger tuftet på overordnede perspektiver. Vi skal angi klart og tydelig hvilken vei NTF skal gå. Vi skal stå samlet bak våre vedtak og sørge for å få satt dem effektivt ut i livet. Da vil vi kunne skape trygghet i hele organisasjonen. Dette er viktig både for oss i styreledelsen og ikke minst for sekretariatet som skal arbeide med sakene i det daglige. Tiden vil vise i hvor stor grad vi lykkes. Det skal i alle fall ikke stå på viljen.

Oppfølgingen av NOU 2005: 11 er uten tvil det nye årets viktigste sak. Vi møter helse- og omsorgsministeren i januar. Da får vi forhåpentligvis noen signaler om hvor høyt tannhelse prioriteres av den nye regjeringen. Foreløpig vet vi lite, men dette skyldes kanskje at det er et stort arbeid å sammenfatte alle høringssvarene som er avgitt. Her er det mye interessant lesning. Lenke til høringssvarene finnes på NTFs nettsted. Vi i hovedstyret skal bruke første møte til å legge opp slagplanen for hvordan NTFs arbeid med Tannhelsetjenesteutvalgets utredning skal videreføres.

NTF har alltid vært opptatt av forskning, forskningspolitikk og ikke minst odontologiske forskeres arbeidssituasjon. Nå ønsker vi å bygge virksomheten kraftig opp på dette området. I en årrekke har Forskerforbundet tatt seg av forhandlingsoppgavene for mange av våre medlemmer ved fakultetene. Når Forskerforbundet nå har meldt seg ut av akademikerfellesskapet, må vi ta dette ansvaret selv – sammen med Akademikerne. Vi tar oppgaven svært alvorlig og tror vi er godt i gang. De av våre medlemmer som inntil nå har nytt godt av avtalen om dobbeltmedlemskap i NTF og Forskerforbundet, har fått en vanskelig avgjørelse å ta. De kan imidlertid føle seg trygge på at både hovedstyret og forhandlingsutvalget vil satse stort i arbeidet for både lønns – og arbeidsvilkår og forskningspolitikk, slik at NTF fortsatt skal være det naturlige valget.

Andre prioriterte områder vil nødvendigvis være oppfølging av det nye arbeidsprogrammet, framtidig spesialiststruktur i tannhelsetjenesten, etterutdanning i implantologi og videreutvikling av samarbeidet med fylkestannlegene og de sentrale helsemyndighetene. TSE skal videreføres, informasjonssystemene videreutvikles og økonomien konsolideres. Det skal ikke bli mye tid til avslapping de kommende to årene. Det er jo heller ikke derfor vi har stilt oss til foreningens disposisjon.

Jeg gleder meg til en styreperiode preget av kreative forslag og gode løsninger for tannlegene og for tannhelsetjenesten i Norge. For å oppnå dette må hele organisasjonen involveres og stelles godt med. Ikke minst gjelder det lokalforeningene som jeg ser fram til et engasjert og konstruktivt samarbeid med.

GunnarLyngstad