Stadig like store forskjeller mellom fylkene

Andelen voksne under tilsyn av Den offentlige tannhelsetjenesten ligger fortsatt over landsgjennomsnittet i mange fylker hvor andelen under tilsyn i én eller flere av de prioriterte gruppene ligger under landsgjennomsnittet. Etter Helsetilsynets vurdering er dette en indikasjon på at det kan foreligge avvik fra krav om prioritering av visse grupper i henhold til loven. Statens helsetilsyn antar at risikoen for at fylkeskommunen ikke gir et forsvarlig tilbud til de prioriterte gruppene er størst i de fylkene hvor andelen under tilsyn ligger under landsgjennomsnittet, og finner grunn til å understreke at det er fylkeskommunens ansvar å påse og følge opp at lovens krav blir innfridd.

Statens helsetilsyn har tidligere påpekt de store fylkesvise forskjellene når det gjelder antall personer som får tilbud fra Den offentlige tannhelsetjenesten. Forskjellene gjelder både prioritert klientell og voksne betalende pasienter. Bemanningssituasjonen i Den offentlige tannhelsetjenesten er også svært ulik i de ulike fylkene.

Statistikken for 2004 viser at forskjellene ikke er blitt mindre, og Statens helsetilsyn mener i sin nye rapport at ulikhetene er uttrykk for reelle forskjeller i tjenestetilbudet mellom fylkene. Bildet har riktignok endret seg enkelte steder. I noen fylker har omfanget av tjenester til prioriterte grupper økt, mens det er blitt mindre andre steder.

Det er ingen entydige forklaringer på de beskrevne fylkesvise forskjellene, men Helsetilsynet sier det er nærliggende å anta at ulikhetene har sammenheng med geografiske forhold og bemanningssituasjonen i det enkelte fylke. Samtidig sier Helsetilsynet at administrative, økonomiske, helsemessige, sosiale og kulturelle forhold også påvirker tannhelsetjenestetilbudet, men at de vet lite om disse forholdene.

Helsetilsynets rapport er tilgjengelig på www.helsetilsynet.no