Karius og Baktus 50 år

Torbjørn Egner ble utnevnt til æresmedlem av Den norske tannlegeforening da foreningen feiret sitt 100-årsjubileum i 1984. Takkebrevet henger nå i sekretariatet.

I år er det 50 år siden Karius og Baktus oppfordret til opposisjon mot mor i Ivo Caprinos film, basert på Thorbjørn Egners fortelling. Samtidig er det 30 år siden premieren på Flåklypa Grand Prix, som nylig ble kåret til forrige århundres norske film. Norsk Filminstitutt benytter de runde tallene til å lansere en utstilling med effekter, kulisser og foto fra alle Caprino-filmene i Filmens Hus i Oslo. Der er Baktus for første gang på 50 år tilbake i tannen han en gang bodde i. Nå er tannen nyrestaurert.

Det var med Karius og Baktus at filmkarrieren virkelig skjøt fart for Ivo Caprino. Filmen gjorde stor suksess i 1955, da den kom, og Caprino ble tildelt Filmkritikerprisen samme år. Femti år senere vises filmen til stadig nye kull med barn, og i det norske kortfilmmiljøet har den kultstatus.

– Filmen slår godt an av mange grunner. Det er en skikkelig røverhistorie, med kampen mellom det gode og det onde, samtidig som vi får sympati med røverne. Den er basert på en god historie, og er dramaturgisk perfekt bygget opp. Man sitter klistret helt fra starten, og tenker: Hvordan skal dette gå, og man må bare se hele filmen ferdig, sier utstillingsleder og kurator Svein Kojan til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ole Paus brukte Karius og Baktus’ mest kjente strofe til å ta et oppgjør med alle teite mødre: «Ikke gjør som mora di sier, Jens, mora di er ei ku». Dessuten har Karius og Baktus også inspirert utenfor landets grenser. Den islandske popstjernen, Björk, som tidligere var punker i bandet The Sugercubes, har uttalt at Karius og Baktus var de første punkerne hun støtte på.

Norsk Filminstitutt har i flere år arbeidet med å restaurere filmer, filmeffekter og dukker fra Caprinos univers. Mange av dukkene og kulissene ble ødelagt, og det er derfor unike gjenstander som nå vises i Filmens Hus, deriblant den siste bevarte tannen til Karius og Baktus, og bilen Il Tempo Gigante fra filmen Flåklypa Grand Prix.

Utstillingen står til 10. januar neste år. Deretter skal deler av utstillingen på turné rundt i landet.