«Biologisk tannlege» fikk advarsel fra Helsetilsynet

En tannlege i Hedmark som i lengre tid har markedsført seg som «biologisk tannlege», og som i sin praksis er blitt assistert av en person som kaller seg «energiterapeut», fikk i oktober en advarsel fra Statens helsetilsyn. Helsetilsynet har gitt advarselen i henhold til helsepersonellovens paragraf 56 for brudd på bestemmelsene om forsvarlig virksomhet, plikten til oppfølging ved bruk av medhjelper, unødig ressursbruk, plikten til journalføring og markedsføring. Helsetilsynet har reagert etter gjentatte klager fra pasienter som har fått utført en kirurgisk behandling som tannlegen kaller «benrens».

I Helsetilsynets brev heter det at tannlegen forventes å ikke lenger tilby eller utføre såkalt benrens på mangelfullt grunnlag. Det forventes også at tannlegen ikke reklamerer for slik virksomhet eller titulerer seg som biologisk tannlege. Statens helsetilsyn og Helsetilsynet i Hedmark vil følge saken og viser til helsepersonelloven som sier at autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning kan kalles tilbake dersom innehaveren til tross for advarsel unnlater å innrette seg etter lovbestemt krav.

Tannlegen uttaler til Dagbladet (28. oktober) at han vil fortsette sin praksis som før, selv om han ikke får kalle seg biologisk tannlege. Hans begrunnelse er blant annet at han har hjulpet mange mennesker til å få det bedre. Tannlegen sier også at Moder Norge ikke er klar for hans behandlingsmetoder, men at han forholder seg til helt andre fora i verdenssamfunnet.

Ni av tannlegens tidligere pasienter forbereder ifølge Dagbladet erstatningssøksmål. De ønsker først og fremst å få refundert utgiftene sine, som for den enkelte pasient dreier seg om fra noen titalls tusen og opp til 200 000 kroner.