Den nye regjeringens budsjett – satsinger på tannhelsefeltet

Den 10. november la den nye Regjeringen frem sine endringer for statsbudsjettet 2006.

Det er flere satsinger på tannhelsefeltet som det er grunn til å merke seg.

Fylkeskommunalt tannhelsetilbud til rusmisbrukere

I budsjettet står at erfaringer fra forsøksordning med utvidet fylkeskommunalt tannhelsetilbud har vist at rusmisbrukere som mottar kommunale tjenester etter sosialtjenesteloven, har et stort tannbehandlingsbehov. Det foreslås økt satsing på tannhelsetjenester til rusmisbrukere, og bevilgningen foreslås forhøyet med 37,5 millioner kroner fordelt med 10 mill. kroner til forberedelse av fylkeskommunalt tannhelsetilbud til personer under kommunal rusomsorg, og 27,5 mill. kroner til iverksetting av tilbudet. Midlene gis som økt rammetilskudd til fylkeskommunene. Iverksetting av tilbudet er forutsatt å skje så snart som mulig i løpet av første halvår 2006.

Nødvendig tannbehandling for langtidsinnsatte i fengsel

Regjeringen påpeker at en høy andel av innsatte er rusmisbrukere og/eller har psykiske problemer. Til tannhelsetjenester til innsatte ble det bevilget i alt om lag 6 mill. kroner i 2005. Regjeringen foreslår en økning av tilskuddet med 4 mill. kroner. Midlene skal sikre nødvendig tannbehandling til langtidsinnsatte.

Endring av beløpsgrensen for egenandelstak 2 – refusjon av egenbetaling

Egenandelstak 2-ordningen som ble innført i 2003, gir skjerming mot høye utgifter til egenandeler ved følgende tjenester:

  • fysioterapi

  • refusjonsberettiget tannbehandling, med visse unntak

  • opphold ved opptreningsinstitusjoner

  • behandlingsreiser til utlandet (klimareiser).

Utgiftstaket er 3 500 kroner for 2005. For å oppnå en bedre skjerming for storbrukere av helsetjenester foreslås taket satt ned til 2 500 kroner for 2006.

DagReite 

spesialrådgiver/advokatfullmektig, NTF