Dårligere tannhelse blant 12-åringer

Nordtrønderske 12-åringer har fått 27 prosent flere hulltenner på tre år, skriver Trønder-Avisa. Brusdrikking får skylden. – Vi ser også en voldsom økning i antall tenner med syreskader som følge av brusdrikking, sier tannpleier Christina Susegg i Steinkjer.

Nordtrønderske 12-åringer har i dag gjennomsnittlig hatt hull i 1,9 tenner. Det er en økning fra 1,5 i 2001. Økningen sørger for at tannhelsen til 12-åringene i Nord-Trøndelag er på landsbunnen. Bare i Finnmark og Troms er det markert dårligere. Landsgjennomsnittet ligger på 1,6 blant 12-åringer.

For 5-åringenes del har trenden imidlertid snudd. Mens det for tre år siden bare var 56 prosent av 5-åringene i Nord-Trøndelag som aldri hadde hatt hull, er det i dag 69 prosent. – Det er en gledelig utvikling, men for 12-åringene har det dessverre ikke gått like bra, sier Strand. Det har fått fylkeslegen til å starte en kampanje mot brusdrikking i skolen. Alle nordtrønderske 7. klassinger skal nå få besøk av en tannpleier som forteller om brusens virkning på tennene.