§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Merverdiavgift på husleie

Spørsmål: Jeg er i ferd med å inngå et leieforhold, men gårdeier vil ha med en bestemmelse om merverdiavgift på husleien. Må jeg godta det?

Svar: Utleie av fast eiendom er unntatt fra merverdiavgift, men regelverket gir utleier rett til frivillig registrering i merverdiavgiftsmanntallet. Hvis utleier er frivillig registrert, skal hun fakturere husleie med tillegg av merverdiavgift til leiere som selv er avgiftspliktige, og som således har fradragsrett for inngående avgift. Da vil den økte husleie ha minimale konsekvenser. Leietakere som ikke er avgiftspliktige selv, f.eks. tannleger, skal ikke ha merverdiavgift tillagt leien.

Arbeidsgiverperiode ved sykmelding

Spørsmål: Jeg har hatt en ansatt arbeidstaker i halv stilling frem til 1. august. Fra dette tidspunkt har hun overtatt et vikariat i den resterende halvpart. Hun blir imidlertid sykemeldt fra og med 1. august. Skal jeg betale henne full lønn de første 16 dagene eller kreves det at hun må ha arbeidet 4 uker i den hele stillingen før hun kan få full sykelønn?

Svar: Ja, det er tilstrekkelig at hun har vært i arbeid de siste 4 ukene før sykdomsperioden.

Knut S.Kjølstad 

advokat, NTF