Nordental 2005:

Utstillingen har funnet sin form på Lillestrøm

For andre år på rad er dentalutstillingen montert i praktiske lokaler på Lillestrøm. Og la det være sagt med en gang: Selv om utstillingen ikke kan konkurrere i størrelse med Swedental og Scandefa står den ikke tilbake for disse i tilgjengelighet, profesjonalitet og praktisk tilrettelegging. Den er publikumsvennlig, oversiktlig og godt belyst. Kort sagt er den en fryd å besøke.

Førsteinntrykket denne gangen er at estetikk, kosmetikk og velvære opptar flere kvadratmeter for hvert år. Mange stands presenterer produkter som utformer, knar, lyser opp, bleker, beroliger og oppmuntrer. Publikum har stadig større forventninger til tannleger og andre helse- og servicetilbud, og dette gjenspeiler seg klart ved en tur gjennom passasjene i lokalene. De samme forventningene har satt sitt preg på de tekniske løsningene for klassisk tannlegeutstyr, som ikke er like klassisk som for få år siden. Kvalitetskravene øker hos både tannlege og pasient.

Nyheter

De store verdensnyhetene innen dentalbransjen presenteres sjelden på Nordental. Men noen produkter har vært vist andre steder i Europa tidligere i år, og var nye for det norske markedet. Vi merket oss et unitmontert «endoskop» fra Planmeca, en glassfiberoptisk kabel fra kamera i unit til arbeidsspiss på sonde, påmontert LED-lys. Hensikten er å få direkte innsyn i gingivallommen for etterkontroll etter subgingival scaling. LED-lys får man nå også på scaler fra LM. Dette lyset angis å være seks ganger så kraftig som konvensjonelt fiberlys. Herdelamper av de fleste fabrikater er etter hvert utstyrt med denne typen lys, og prismessig har de holdt seg på samme nivå som i fjor. Noen kan fortsatt leveres med skarpt hvitt lys til undersøkelse i tillegg til herdelyset. Her skal man ta seg tid til å gjøre seg kjent på bryterpanelene, som ikke alle er like oversiktlige.

Et spylesystem ved navn RinsEndo ble vist i Köln tidligere i år. Det består av en spiss med en krage påmontert et «spylevinkelstykke» som føres ned i rotkanalen for utspyling av debris. Produsenten Dürr hevder at både hovedkanal og bikanaler blir renset meget effektivt med dette systemet. Hvordan den best brukes i mesiobukkale kanal på syvere i overkjeven var denne anmelders umiddelbare fundering. Prismessig ligger den i underkant av kr 10 000, og kan sikkert være en kvalitetsforbedring for tannleger som utfører mye endodonti.

Utstillingen er publikumsvennlig, oversiktlig og godt belyst, og en fryd å besøke.

Tannbleking

I år som i fjor var tannbleking et svært synlig tilbud i landskapet. På fire forskjellige steder ble publikum tilbudt bleking «mens man venter», og mange benyttet seg av dette tilbudet. Bleking foregikk med skinner, gel, herdelys og masker i én til fire seanser. Det var tilløp til kø, og når køene stilnet, kunne man se utstillere med ledning ut av munnen i ferd med å bleke sine egne tenner. Det betenkelige med denne trenden kan være ansvarsforholdet mellom produsent, utøver og pasient hvis emaljen krakelerer eller andre uheldige bivirkninger inntreffer. Undersøkelser som viser langtidseffekten av gjentatt tannbleking etterlyses hermed. De ville være til stor nytte og trygghet for alle parter.

Units og annet teknisk utstyr

Designmessig blir utstilte unitmodeller stadig likere, og det samme gjør putene i pasientstolene. Elektronikk gjør unitene likere i funksjon også, og alle er utstyrt med innebygd amalgamavskiller. Ettersom det stilles krav til avskillere om fjerning av minst 95 % av bestanddelene i avløpsvannet, finner man nå et tall for dette på brosjyrene. Tallene ligger mellom 97 % og 99 % for de avskillerne som presenteres, men det oppgis danske, tyske og norske standarder som bakgrunn for tallene. De er derfor ikke alltid direkte sammenlignbare, men alt tyder på at tannlegers bidrag til kvikksølvutslipp vil avta dramatisk i nærmeste tiår, slik at filtrene vil dekke behovet med stadig bedre margin.

RinsEndo til spyling av rotkanaler. Foto: Dürr.

Unitvann

Diskusjonen om biofilm i uniters vannsystem fortsetter. Det finnes kjemiske, mekaniske og ultrafiolette løsninger på markedet, men alle forhandlere oppgir lav interesse for løsningene hos brukerne så langt. Noen leverer units med montert renseanlegg.

Dette vannet ble filtrert og drukket på stand.

En filterløsning kalt CW42 ble presentert i år. Den består av et dobbelt filterhus der vannet passerer fem filtrerende lag med forskjellig funksjon. Filteret skal monteres unitnært, og har en slik dimensjon at det bør kasses inn i et skap. Alternativt kan man frakte filtrert vann i en beholder som festes til uniten. Filteret skal skiftes årlig, og koster en drøy tredjepart av anskaffelsesprisen, som er 3 200 kroner. Det fins flere slike filtre i handelen, og en «markeds-forbrukertest» av effekt på kort og lang sikt vil være til stor hjelp for dem som er bekymret for biofilm-problematikken.

Dagens pasienter vil forene det nyttige med det behagelige.

Lasere, kniver og scalere

Laserbehandling er kommet for å bli, og benyttes i varierende grad til forskjellige arbeidsoppgaver. Et produkt, Elexxion, ble presentert i to varianter, den største hadde funksjon både som diodelaser og YAG-laser, og hadde valgmulighetene endo direkte, flap-operasjon, gingivektomi, cystektomi, periimplantitt, granulom, hemangiom, softlaser for munnsår, med mer. Pulpa kan fjernes på 15 sekunder, og man kan utføre rotfylling i samme seanse. Prisen på en drøy halv million setter begrensninger for nytteverdien i allmenn praksis.

Ozonapparat fra KaVo til behandling av begynnende karies til en pris av 129 000 kroner ble demonstrert. I kombinasjon med en laserpenn kan man vurdere dybden på karieslesjonen etter en skala.

En italiensk beinkutter, Piezosurgery, er utviklet med en slik energifrekvens at den fjerner bein uten å ledere bløtvev. Det følger med over 20 arbeidsspisser, og prisen ligger på rundt 70 000 kroner. Et tilbud nærmere tannlegens hverdag er curetter som ikke behøver settes opp, etter sigende, til en pris av snaut fire hundre kroner stykket.

Endoskop for periodontallommer.

Støpte kroner og innlegg – samt partielle nylonproteser

Maskiner for datafremstilling av kroner og innlegg har eksistert på markedet i 20 år. I år ble Cerec 3 demonstrert. Dette systemet tilpasser kronen digitalt, og fremstiller den i løpet av 10 minutter, etter at man har valgt tykkelse på sementspalte og tilpassing okklusalt og approksimalt.

Tannteknikk var representert på hele elleve stands. Man merket seg amerikanske partielle proteser av nylon og uten klammere. De var meget tynne i godset, elastiske, og svært vanskelige å knekke. For øvrig kunne de varmes opp og til en viss grad tilpasses endrede kjeveforhold.

Datakroner slipes til på ti minutter.

Beste stand

Premien for beste stand tilfalt AS Norsk Dental Depot som i år hadde bygd i høyden, mens hederlig omtale gikk til 3i og Pfizer Norge. Juryen hadde lagt vekt på helhet, harmonisk utforming av stand, samt kunnskapsrik og elskverdig betjening.

Utstillingen var best besøkt fredag, men både torsdag og lørdag var interessen god. Det er tydelig at utstillerne har funnet seg godt til rette i denne salen. Det ble poengtert fra flere at det er grei adkomst med tunge ting, kort avstand til foredragssalene, lyst og passe stort.

Det blir spennende å se om funksjonaliteten blir tilsvarende i Stavanger i 2006.

Tekst og foto:
Aril JulNilsen