Mange asylsøkere oppgir feil alder

Når Utlendingsdirektoratet (UDI) ber om en aldersvurdering av enslige, mindreårige asylsøkere (< 18 år) som kommer til Norge, har det sin bakgrunn i at de ønsker å forsikre seg om at asylsøkeren virkelig er mindreårig, sa professor Tore Solheim i sitt foredrag på landsmøtet.

Enslige, mindreårige asylsøkere får gjerne innvilget oppholdstillatelse. UDI gjorde en henvendelse til Solheim høsten 2002 for å få utført odontologisk aldersbestemmelse av asylsøkere, og i ett år ble slikt arbeid utført av tannleger med rettsodontologisk kompetanse. Det ble en stor arbeidsbelastning med ca. 20 søkere per uke. Høsten 2003 etablerte Det odontologiske fakultet i Oslo en mer permanent ordning med tre tannleger som skulle utføre slikt arbeid. Til nå har fakultetet utført aldersbestemmelse av ca. 500 asylsøkere.

Den odontologiske alderbestemmelsen baserer seg på anamnestiske opplysninger som langvarige sykdommer, feilernæring og tannproblemer innhentet ved UDIs intervju av søkeren, samt en klinisk og røntgenologisk undersøkelse. Ved den kliniske undersøkelsen kontrolleres identitet, slimhinne og tenner undersøkes, og det gis et klinisk estimat av alder. I tillegg tas et OPG og to intraorale fortannsbilder. Tannutviklingen observert på røntgenbildene vurderes mot minst to ulike tannutviklingstabeller. Man benytter Haavikkos tabell for alle tenner, Kullmanns tabell for tredje molar og Nortje & Harris tabell for fargede fra Sør-Afrika når pasienten har tenner hvor rotutviklingen ikke er avsluttet. Slike tabeller har en tendens til å undervurdere alderen, noe som vil være til søkerens fordel. For pasienter hvor tanndannelsen er ferdig, anvender man Kvaals metode med måling av pulpadimensjoner i fortennene.

I rapporten til UDI oppgis den alder som man kommer frem til ved aldersvurderingen. I tillegg må det svares spesifikt på om det kan utelukkes at søkeren er under 18 år, og hvis ikke det kan utelukkes, hvor sannsynlig det er at søkeren er under 18 år. Det skal også oppgis om den alder søkeren oppgir er korrekt, og hvis så ikke synes å være tilfelle, hvor stor sannsynlighet det er for at alderen er feilaktig oppgitt. I tillegg til odontologisk alderbestemmelse, rekvirerer UDI en uavhengig medisinsk alderbestemmelse basert på håndrotsrøntgen.

Solheims konklusjon var at nøytral aldersbestemmelse av mindreårige asylsøkere er nødvendig. Hans erfaring tilsa at de fleste (60 – 80 %) av asylsøkere som oppga å være mindreårige, løy på alderen.

Jon E.Dahl