Håndhygiene viktigst

I en smittevurdering må man ta hensyn til både risikoen for smitteoverføring og alvorlighetsgraden av sykdommen. Overlege Egil Lingaas fra Rikshospitalet snakket om dette på landsmøtet.

Det som kalles biologiske faktorer deles i fire grupper, fra Gruppe 1 som ikke forårsaker sykdom hos mennesker til Gruppe 4 som innebærer fare for alvorlig sykdom og spredning til samfunnet, og uten at det finnes effektive tiltak. Ebola og eventuelt menneskelig fugleinfluensa er i denne klassen. Gruppe 3 innbærer fare for alvorlig sykdom og en viss fare for spredning til samfunnet, men det finnes effektive tiltak og behandling. I denne gruppen finnes hiv og tuberkulose. Gruppe 2 innebærer mer trivielle infeksjoner.

Norge er et jomfruelig land, smittemessig. Lingaas nevnte tuberkulose som et eksempel. Det største problemet er kanskje at man glemmer diagnosen slik at smitteførende pasienter kan bli gående ubehandlet. Når det gjelder hepatittene er det 150 – 200 per år av nye tilfeller av akutt hepatitt B, mens hepatitt C er sjelden – 30 – 40 i året. Hiv-infeksjoner opptrer med ca. 100 nye per år i Norge. Lingaas fastslo at det er infeksjoner der ute, og at de vil komme til tannlegekontoret.

Smitte til helsepersonell

Helsepersonell har høy risiko for å bli smittet av vannkopper, meslinger, adenovirus, novovirus og SARSCo-V (severe acute respiratory syndrome coronavirus). Disse sykdommene smitter før den smitteførende personen blir klinisk syk.

Sykdommer med moderat risiko for helsepersonell er blant annet herpes simplex, herpes zoster, influensa, tuberkulose og kikhoste. Pediatrisk helsepersonell er ofte eksponert for kikhostesmitte.

De kliniske prosedyrene, og spesielt hvis de innebærer aerosoler, kan gi endret smitteprosedyre i form av dråpesmitte. Lingaas nevnte ultalydbad og renseboksene for hånd- og vinkelstykker som mulige kilder til aerosoler.

Stikkskader er et resultat av hastverk – og ikke sett kanylehetten på plass etter bruk: Det er da man stikker seg! Munnbind og briller har beskyttende effekt, men ikke alltid. Kontaktsmitte reduseres ved bruk av hansker, men hanskene kan ha små hull, enten i utgangspunktet eller de oppstår ved bruk. Det er viktig å vaske hendene etter at hanskene er tatt av, understreket Lingaas. Håndhygiene er viktigst, og da gjerne med spritprodukter.

Nils RoarGjerdet