Interaksjoner, interaksjoner ...

Interaksjon mellom ulike legemidler, kosttilskudd, naturpreparater og næringsmidler blir mer og mer aktuelt. Det er ikke bare fordi det brukes stadig mer legemidler, men også fordi virksomme stoffer i f.eks. naturmidler blir foredlet og konsentrert.

Lasse Skoglund fikk mange spørsmål etter foredraget om interaksjoner.

Professor Lasse Skoglund ved UiO hadde en hel sekvens på landsmøtet om interaksjoner. De farlige interaksjonene er der den gjensidige påvirkningen er potenserende, dvs. at effekten blir større enn summen skulle tilsi. Antagonistisk interaksjon er der effekten blir svekket.

Komplett legemiddelanamnese

Skoglund gjorde det helt klart at det er nødvendig å ta opp en fullstendig legemiddelanamnese der legemiddeltype, dose, varighet og regime blir registrert. Også bruk av naturmidler skal noteres. Dette skal være en naturlig del av journalen.

Rusproblematikk må man være oppmerksom på, og kanskje spesielt den skjulte og «finere» rusen med kokain og amfetamin. Kliniske trekk som munntørrhet hos for øvrig friske, unge pasienter og spesiell tannslitasje kan være en indikator på skjult rusbruk. Etablerte narkomane representerer sjelden noe problem siden de oftest er åpne om sin situasjon.

Noen eksempler

Det er for mye adrenalin i odontologisk lokalanestesi, etter Skoglunds mening. Adrenalin potenseres av f.eks. gjenværende amfetamin, som har relativt lang halveringstid. Derimot ser det ut til at bruk av NSAID (ibuprofen) neppe hemmer den antitrombotiske effekten av aspirin på en farlig måte. Et eksempel på en potenserende interaksjon er at langvarig bruk av paracetamol (acetaminophen) kan øke effekten av warfarin, som er et vanlig antitrombotisk preparat. Et annet eksempel er at tetracyclin og amaniopenicillin kan nedsette effekten av virkestoffer i p-piller.

Naturlegemidler som virker, vil også ha bivirkninger. Flere foredragsholdere nevnte den nå velkjente interaksjonen mellom naturpreparatet johannesurt og blodfortynnende midler. Også vanlig mat kan påvirke blødningstendens ved innholdet av K-vitamin.

Hvordan finne ut mer?

Det er mange muligheter for interaksjoner mellom det store og økende antallet av legemidler og naturpreparater. Noen informasjonskilder er Felleskatalogens interaksjonskapittel og nettsteder som f.eks. www.drugs.com For naturpreparater ble nettstedet www.herbmed.org nevnt.

Tekst og foto:
Nils RoarGjerdet