Et veldokumentert implantatkasus

Oralkirurgen Frode Øye, protetikeren Knut Øverberg og videreutdanningskandidaten i periodonti, Asgeir Grotle, gikk meget grundig gjennom et heller dramatisk kasus. Det dreide seg om en 49 år gammel kvinne der tennene ikke kunne reddes på grunn av alvorlig periodontitt. Veien fra periopasient til implantatpasient var lang og krevende, men usedvanlig godt dokumentert av foredragsholderne.

Frode Øye, oralkirurg, Knut Øverberg, protetiker og Asgeir Grotle, videreutdanningskandidat i periodonti slapper av etter presentasjonen av et komplisert implantatkasus.

En så omfattende og krevende behandling må forberedes nøye, både teknisk og ved informasjon til pasienten. Det ble besluttet å trekke alle tennene i overkjeven, foreløpig beholde to jeksler i underkjeven og sette inn immediatproteser. Dette er følelsesladet: Hva tenkte pasienten da hun for siste gang pusset de dømte tennene, undret Øye.

Ekstraksjonsområdet fikk tilhele i to måneder før det ble satt inn fiksturer. Det ble brukt benforøkning og gjort en løfting av sinusbunnen. Etter innheling ble det valgt distanser, satt på topper, tatt avtrykk, fremstilt gullskjelett, bestemt visuell kronelengde og – ikke minst – det måtte tilrettelegges for renhold.

... motivere, engasjere, repetere

Pasienten har nå fått fastsittende tenner i over- og underkjeven og vedlikeholdsfasen begynner. Hun er i risikogruppen på grunn av sin tidligere periodontale sykdom, og også fordi hun ikke har sluttet å røyke.

Asgeir Grotle beskrev de spesielle forholdene som tannimplantater innebærer. Peri-implantat-mucositt ligner gingivitt, mens peri-implantitt ligner periodontitt. Begge har bakteriell årsak og kan forebygges ved både egenhygiene og profesjonell rengjøring av implantatoverflatene. Periodiske røntgenopptak av implantatene er aktuelt, men OPG-røntgen er ikke tilstrekkelig for å bedømme bennivå.

Det er viktig at pasienten blir kjent med sitt nye munnlandskap, og lærer teknikkene for renhold. Det er slett ikke snakk om vedlikeholdsfrie konstruksjoner. Grotle benyttet Pompel og Pilt-stilen: «Kontrollere, oppdatere, diagnostisere, informere, instruere, motivere, engasjere, repetere». Det blir interessant å få vite hvordan det går, kanskje på kommende landsmøter?

Tekst og foto:
Nils RoarGjerdet