Forskerforbundet på universitets- og høyskoleområdet:

Dobbeltmedlemskapsavtaler avsluttes

Forskerforbundets utmelding fra Akademikerne har medført at Den norske tannlegeforening i likhet med samtlige berørte organisasjoner i Akademikerne har funnet det riktig å avslutte sine avtaler om dobbeltmedlemskap med Forskerforbundet. Avtalene som gjelder universitets- og høyskoleområdet, er sagt opp med virkning pr 31.12.2005, i samsvar med iverksettelsen av Forskerforbundets utmelding. Forskerforbundet har sammen med blant annet Norsk sykepleierforbund og Utdanningsforbundet dannet den nye hovedorganisasjonen Unio per 1.7.2005.

Dobbeltmedlemskapsavtalene ga ansatte ved statlig og private forsknings- og høyere utdanningsinstitusjoner (universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter) som var medlemsberettiget i både Forskerforbundet og Den norske tannlegeforening som primærorganisasjon, rett til dobbelt medlemskap. Oppsigelsene innebærer at Den norske tannlegeforening fra 1. januar 2006 fullt ut ivaretar interessene for sine medlemmer ved universitetene, høyskoler og forskningsinstitusjoner. Forskerforbundets utmelding er beklagelig, men påvirker ikke Akademikernes idégrunnlag, forskningspolitikk eller lønnspolitikk, som har ligget fast siden Akademikerne ble dannet i 1997. For ordens skyld gjøres det oppmerksom på at ansvarsforsikringen for privat praksis som NTF tilbyr til gunstige vilkår, er knyttet til medlemskapet og vil bortfalle ved opphør av dette.

Tannlegeforeningen har hatt møter med tillitsvalgte og medlemmer på Universitetene i Oslo og Bergen for å diskutere dobbeltmedlemskapsavtalen i lys av den nye situasjonen. Vi er klar over at mange medlemmer beklager at avtalen sies opp. Etter vurdering av de innspillene vi har fått og gjennom diskusjoner internt, og med de øvrige foreningene i Akademikerne, har vi likevel kommet til at denne løsningen er mest ryddig. Det gjelder både på det prinsipielle planet og i forhold til å kunne ivareta våre egne medlemmers interesser best mulig.

Oppsigelsene innebærer konkret at saker av fagforeningsmessig artfor NTFs medlemmer påuniversitetene og forskningsinstituttene, som lønnsforhandlinger lokalt og sentralt, medbestemmelsessaker, personalsaker og tillitsvalgtopplæring, fra ovennevnte tidspunkt vil bli ivaretatt fullt ut av Den norske tannlegeforening og gjennom Akademikerne som hovedsammenslutning. Tannlegeforeningen stiller nå økte ressurser og kompetanse til rådighet for å ivareta våre medlemmer i vitenskapelige stillinger. Det er bare Tannlegeforeningen som nå vil ha all oppmerksomhet rettet mot tannlegers lønns- og arbeidsvilkår innenfor de vitenskapelige institusjonene. Oppsigelsene har ingen betydning for ivaretakelsen av de berørte medlemmenes faglige, utdannings- og forskningspolitiske interesser. De nevnte interesseområder håndteres nå som før av oss selv, samt via vår hovedorganisasjon Akademikerne.

Akademikerne er fremdeles den hovedorganisasjon som organiserer flest forskere. Forskningens rammebetingelser, så vel som utdannings- og forskningspolitikk, er og vil være et vesentlig satsingsområde for Akademikerne og Tannlegeforeningen. Ingen andre foreninger vil eller kan ha full oppmerksomhet rettet mot rammevilkårene for odontologisk forskning. Disse interessene vil Tannlegeforeningen ivareta både i våre regelmessige møter med sentrale politikere og byråkratiet og gjennom Akademikernes tilsvarende møteplasser.

KarstenLangfeldt 

forhandlingssjef, NTF