Yrkesrelaterte allergier blant tannhelsepersonell krever oppmerksomhet

I en stor artikkel i tidsskriftet for den amerikanske tannlegeforeningen (1) blir det satt lys på yrkesrelaterte allergier i odontologisk virksomhet. Artikkelen er del av en serie i etterutdanning av tannleger. Utgangspunktet for artikkelen er at allergi mot naturgummi fikk stor oppmerksomhet på 1990-tallet. Dette førte til flere tiltak, både hos bruker og produsent, og problemene ser ut til å avta.

I artikkelen blir det skilt mellom allergisk kontaktdermatitt, irritativ kontaktdermatitt og straksreaksjoner (Type 1-reaksjoner), sistnevnte spesielt mot naturgummi – lateksallergi. Det er ikke alltid enkelt å skille mellom de ulike formene, spesielt når det gjelder de irritative og de kontaktallergiske reaksjonene. De irrititative reaksjonene oppstår der huden har blitt fysisk skadet, f.eks. som følge av konstant fuktighet.

Lateksallergi har altså fått mye oppmerksomhet, men forfatterne mener at reaksjonene ikke alltid har en allergisk årsak. Også andre gummiprodukter, f.eks. hansker, inneholder stoffer med potensielle allergene egenskaper. Det er snakk om gummikjemikaler som tiuram, karbamat og bensotiasoler. Andre aktuelle og vanlige allergener er akrylater og glutaraldehyd som finnes i henholdsvis dentalmaterialer og desinfeksjonsmidler.

Forfatterne gjør det klart at yrkesrelaterte allergier ikke er å spøke med: Lidelsene har dårlig prognose og det finnes ikke annen kur enn å unngå de aktuelle substansene. Tannhelsepersonell venter også gjerne lenge, i gjennomsnitt tre år, før de oppsøker en spesialist angående plagene. Derfor er det viktig med god utdanning og øket aktsomhet angående mulige allergener i tannhelsevirksomhet.

Referanse

  • 1. Hamann CP, DePaola LG, Rodgers PA. Occupation-related allergies in dentistry. J Am Dent Assoc 2005; 136: 500 – 10.

Nettadresse: http://www.ada.org/prof/resources/pubs/jada/ Fulltekst-artikkel er tilgjengelig for abonnenter eller artikkelen kan skaffes av bibliotekene.

Nils RoarGjerdet 

Det odontologiske fakultet,

UiB

Se også artikler om yrkesrelaterte reaksjoner på side 798 og 800.