Cochrane-biblioteket:

Enda lettere tilgjengelig fra Norge

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har inngått en avtale som gir alle i Norge tilgang til Cochrane-biblioteket, se www.cochrane.no

Cochrane-samarbeidet gir ut systematiske oversikter over en rekke tema i odontologi og medisin. Oversiktene bygger på tilgjengelig litteratur som blir vurdert etter visse kriterier og sammenholdt. Det er ikke mange rapporter innen odontologi, men flere er underveis. Både de ferdige rapportene («reviews») og de som er planlagt («protocols») er nå å finne på nettstedet www.cochrane.no Brukere på datamaskiner i Norge kan klikke seg direkte inn i databasen uten viderverdigheter eller betaling. Det er en avtale med Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten (www kunnskapssenteret.no) som gjør dette mulig.

En av de siste Cochrane-rapportene handler om bruk av antibiotika ved pulpitter. Tittelen er «Antibiotic use for irreversible pulpitis» og er skrevet av J. V. Keenan og medarbeidere. Essensen i rapporten er at antibiotika ikke gir vesentlig smertereduksjon, men det ble riktignok funnet bare én artikkel som var metodologisk akseptabel.

Cochrane-biblioteket: www.cochrane.no

Nils RoarGjerdet 

Det odontologiske fakultet, UiB