Kirurgi for allmennpraktikeren

Frode Øye er nokså nylig ferdig med spesialiseringen i oral kirurgi og oral medisin, og er dermed oppdatert innen feltet. I januar tilbyr han allmennpraktikeren et visuelt, praktisk og klinisk rettet kurs i kirurgi.

Frode Øye tilbyr et praktisk klinisk rettet kurs med hovedvekt på det allmennpraktikeren oftest kommer borti av kirurgi; først og fremst visdomstenner.

De som blir med på kurset i kirurgi i januar får med seg en DVD hjem. Den inneholder filmsnutter som viser hvordan enkle kirurgiske inngrep kan utføres. Opptakene er gjort under operasjoner foretatt av Frode Øye selv, med kameraet som sitter på hans operasjonsmikroskop. Det er i høyeste grad levende bilder man får med seg både under og til bruk etter kurset, og filmene er godt egnet til å illustrere riktig operasjonsteknikk. Det er nesten slik at en journalist føler seg i stand til å utføre enkle visdomstannsoperasjoner etter å ha sett noen få minutters filmopptak. Men bare nesten. En tannlege derimot vil helt sikkert få god nytte av det.

– Hva har du tenkt å legge vekt på i kurset du skal holde i januar?

– Det blir et praktisk klinisk rettet kurs med hovedvekt på det allmennpraktikeren oftest kommer borti av kirurgi. Da snakker jeg først og fremst om visdomstenner, men også rotrester, rotspissamputasjoner og biopsier. Jeg kommer til å bruke en god del tid på å formidle råd og tips når det gjelder snittføring og annen kirurgisk teknikk, samtidig som jeg vil snakke en del om utstyr.

Det er hele tiden de mest basale tingene jeg kommer til å gjennomgå, det som går igjen hele tiden; og noe av målet mitt med kurset er at allmennpraktikeren skal få en god systematikk på dette med å åpne opp ordentlig og fjerne nok kjeveben. Ved hjelp av filmsnutter og bilder vil jeg også vise litt av de vanligste komplikasjonene som kan oppstå ved kirurgiske inngrep, som for eksempel rotfrakturer, infeksjoner og blødninger som kan oppstå i ettertid. Det er ikke det at det er så mye dramatikk, verken i min eller allmennpraktikerens hverdag, men det kan alltid skje noe som er litt uventet. Da gjelder det å være forberedt – så blir det ikke så uventet likevel.

– Mener du at allmennpraktikeren kan utføre mer kirurgi enn han eller hun gjør i dag?

– Det varierer veldig hva den enkelte allmennpraktiker gjør av kirurgi, men mange kan etter min mening gjøre mer enn de gjør til daglig. Det kurset jeg tilbyr i januar passer både for dem som allerede gjør en del kirurgi, og for dem som ikke har vært noe særlig borti det, men som er interessert i å lære.

Frode Øye fra Ørsta begynte på spesialistutdanningen i Bergen i 1998, og gjorde unna de to første årene der, før han flyttet til Oslo, hvor han fullførte spesialistutdanningen i oral kirurgi og oral medisin. Han har i spesialiseringstiden også vært innom sykehuset i Ålesund og Rikshospitalet i Oslo. I 2003 var han ferdig utdannet oralkirurg. I dag arbeider han full tid i privat praksis i Oslo sentrum, etter at han tidligere delte arbeidstiden mellom praksisen og fakultetet i Oslo.

– På hvilken måte er pasientene tjent med at allmennpraktikeren utfører enkle kirurgiske inngrep fremfor å henvise til spesialist?

– Det er oftest enklest for pasientene hvis enkle problemer kan behandles hos deres faste tannlege. For mange pasienter kan det føles noe uvant og litt skremmende å bli henvist til kirurg. Den varierte spredningen av spesialister her til lands kan føre til lange ventetider på kirurgisk behandling. Da er det en fordel hvis enkle inngrep kan utføres av allmennpraktikeren. På den annen side er det selvsagt nødvendig å henvise videre av og til. Hos spesialist får pasienten utført kirurgisk behandling av godt trenet personale, og det går som regel både raskt og ukomplisert, avslutter Frode Øye, og gleder seg til å møte kursdeltakerne i januar.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi