Med fokus på klinikk

I en nylig utført MMI-undersøkelse for NTF var 89 prosent av medlemmene positive til de vedtatte retningslinjer for etterutdanning som anbefaler at tannleger skal gjennomføre 150 timer etterutdanning over fem år. Dette er gledelig, og viser at NTFs medlemmer er opptatt av etterutdanning. Det er også en inspirasjon for oss som lager kurstilbud og nå står foran en ny og spennende kursperiode for vinteren og våren 2006.

Etterutdanningsvirksomheten som NTF driver er etterspurt, og er et av de mest synlige tilbudene som medlemmene i foreningen får. Rundt omkring i landet vårt er det i dag mange utenlandske tannleger som vi ønsker skal finne seg til rette og bli i stillingene sine. Da må vi som arbeider på klinikker med utenlandske tannleger oppfordre dem til å melde seg inn i NTF, slik at de blir integrert i vårt odontologiske miljø og får det samme etterutdanningstilbud som resten av tannlegestanden. Skal en få folk til å trives, må de føle seg inkludert; det gjelder både faglig og sosialt.

Fagnemnden i NTF, som i tillegg til de valgte medlemmer også har oppnevnte representanter fra fakultetene i Bergen og Oslo, forsøker hele tiden å lage gode og relevante kurs, som skal opprettholde et høyt nivå på den norske tannlegestand. Denne gangen har vi utvidet kurstilbudet i januar til fire dager. Inkludert er et kveldskurs om kvalitetssystemer i tannlegepraksis. Det er gratis dersom du melder deg på et av de andre januarkursene. Er du forberedt om du får tilsyn på klinikken?

På fjorårets representantskapsmøte ble det uttrykt ønske om at vi skal lage praksisadministrasjonskurs. Det har vi fulgt opp. Denne gangen er det NTFs egne medarbeidere som skal orientere om nye lover og regler i forbindelse med det å administrere en praksis. Ta en titt på det kurset, det er ikke sikkert du vet nok.

Vi tilbyr også en rekke gode kliniske kurs denne våren, blant annet hvordan gjøre god og forsvarlig endodonti når tiden er knapp. Et stadig like aktuelt tema. Hverdagsprotetikk og tips for praksis er et annet tema. Fagnemnden tilbyr også et nytt kurs i kirurgi for allmennpraktikere. Det har vært et ønske fra mange å få en oppdatering på kirurgiske problemstillinger. For dette kurset er det utarbeidet en DVD som et supplement til forelesningene. Da kan en i ro og fred studere snittføring og behandlingsteknikker.

Mange klinikker blir etter hvert utstyrt med mikroskop og ultralydsapparater. De er ikke lenger bare forbeholdt spesialister. Det er viktig å lære hvordan disse apparatene brukes slik at de kan gi deg en bedre hverdag. Her vil hver kursdeltager trene på et mikroskop; det er derfor begrenset antall plasser på dette kurset.

Vi føler også at det er viktig med kompetanseoppbygging av tannpleiere og tannhelsesekretærer. Det populære kurset i lokalanestesi settes opp en gang til. Tannpleiere med 2-årig utdanning, som ikke har anestesikurs, bør benytte siste sjanse til å sikre seg dette kurset, som har fått meget god evaluering. I den nye 3-årige studieplan er anestesikurs implementert. Hvis ledige plasser, kan tannhelsesekretærer også melde seg på dette kurset.

Det tilbys også kurs i implantater for tannhelsesekretærer, og kurset om tannhelsesekretæren – tannlegekontorets ambassadør, går nok en gang i reprise. Til hele tannhelseteamet tilbyr vi igjen kurset om bruk av musikk som terapi i praksis. Dagens samfunn krever dessuten at vi tilegner oss gode datakunnskaper, og to datakurs står derfor også på vårens program. Studer tilbudet nøye.

Etter fjorårets suksess med kurs i Toscana, vil vi på oppfordring fra mange arrangere et nyttItalia-kurs. I år har vi fått med oss den alltid populære kursgiver Ulla Pallesen som blant annet vil snakke om hvite fyllinger. Les annonseringsteksten nøye og meld deg på raskt hvis du er interessert i å være med – her er det begrenset antall plasser.

TSE-modulene går som planlagt etter at alle modulene nå er ferdig utviklet. Det er god oppslutning om TSE-kursene i hele landet, og det er spesielt gledelig at så mange fylkestannleger innlemmer TSE i sine etterutdanningsplaner.

Alle NTF-kurs er merket med antall tellende timer for å kunne registreres i NTFs etterutdanningssystem. Noter alle kurs og antall timer og sett skjemaet inn i kvalitetssystemet ditt. Det er viktig at vi kan dokumentere etterutdanningen. Last allerede nå ned et nytt registreringsskjema for tellende kurs fra NTFs nettsted, slik at du er klar til å registrere kurstimer for 2006. Har du ideer til kurs eller spesielle ønsker du gjerne vil at fagnemnden skal vurdere, vil vi gjerne høre fra deg.

Velkommen til en ny og aktiv kurssesong og hyggelig samvær med kolleger.

Nina WienckeGerner 

Leder, NTFs fagnemnd