§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: Jeg er assistenttannlege i privat praksis, og har en standardkontrakt hvor det bl.a. inngår at jeg ved sykefravær over 14 dager skal betale praksiseier tilsvarende det jeg får dekket av Sykeavbruddskassen. So far so good.

Kontrakten sier imidlertid ingenting om ev. kortere sykefravær, og heller ikke om delvise sykmeldinger (f.eks. om jeg etter legeundersøkelse skulle bli sykmeldt 50 %). Hva er da en rimelig tolkning av kontrakten hvis en situasjon med delvis sykmelding skulle oppstå? Sykeavbruddskassen gir jo utbetaling kun ved 100 % sykefravær som strekker seg over mer enn 14 dager.

Svar: Dersom kontrakten inneholder en bestemmelse om at du skal betale praksiseier det du får dekket av NTFs sykeavbruddskasse, ligger det nær å forstå denne bestemmelsen slik at du ikke skal betale noe ved delvis sykefravær og heller ingen ting for de første 14 dagene.

Spørsmål: Jeg har en pasient som henvendte seg til oss våren 2004 for utredning av implantatbehandling. Han har noen periodontale problemer, så jeg henviste ham til nærmeste periospesialist for periobehandling (og kun det!). Planen var å gjøre implantatbehandling etter at periobehandling er avsluttet. I dag ringer pasienten og sier at periodontisten skal lage en bro i det aktuelle området. Det var ikke det jeg henviste pasienten for. Jeg har ikke hørt noe fra periodontisten. Hva gjør jeg med det ?

Svar: Det følger av § 20 i våre etiske regler at «henvisende tannlege skal orienteres om diagnose og utført behandling.» I denne formulering ligger at pasienten skal tilbake til henvisende tannlege for den behandling som henvisningen ikke gjelder. Dette er odontologisk folkeskikk. Det er imidlertid ikke noe forbud mot å behandle pasienten videre. Det kan f.eks. tenkes at pasienten ønsker fortsatt behandling hos spesialisten.

I dette tilfelle bør du gjøre din kollega oppmerksom på hvordan du vurderer handlemåten, og at du vil henvise til annen spesialist i fremtiden.