§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: En kollega døde i forrige uke og jeg er de etterlatte behjelpelig med å ivareta tannlegepraksisen. Kan vi si opp tannhelsesekretæren for å spare penger inntil praksisen er solgt?

Svar: I utgangspunktet kan oppsigelsesfristen nedsettes ved hendinger som ikke kan forutses. Dette gjelder ved ulykker, brann etc. Ved arbeidsgivers død gjelder merkelig nok ikke disse regler. Den ordinære oppsigelsesfrist skal derfor gjelde også i dette tilfellet. Dersom tannhelsesekretæren er over 60 år og har arbeidet i virksomheten i over 10 år, er oppsigelsesfristen minst 6 måneder. Forutsetningen for lønnsutbetaling er selvsagt at tannhelsesekretæren overholder arbeidstiden i denne perioden. Ofte vil partene, sekretæren og de etterlatte, bli enige om en avviklingsperiode, slik at man får lønn for en viss tid og deretter blir fritatt for arbeidsforpliktelsen.

Spørsmål: Dersom tannlegen har begrunna mistanke om barnemishandling og/eller incest, har han som kjent plikt til å gjere dette kjent for barnevernet. Journalføring av slik mistanke skal difor, slik eg tolkar regelverket, automatisk følgast av rapportering til nevnte myndigheit. Spørsmålet mitt blir når tannlegen kun har ein svakare mistanke, som han ikkje «vågar» å vidarerapportere, bør han då avstå frå å journalføre denne mistanken? Pasient/føresette har jo også innsynsrett til journalen, uten at det i seg sjølv skal vere avgjerande for svaret på spørsmålet.

Svar: Det kan være vanskelig å vite når plikten til informasjon inntrer. Det er når det er «grunn til å tro» at barnet er i en situasjon som kan oppfylle vilkårene for omsorgsovertakelse. Dette er i alvorlige situasjoner der det er fare for at barnet tar vesentlig skade. Jeg er enig i din forståelse; når melding blir gitt skal dette journalføres, men ikke ellers.