God karakter til odontologisk forskning

Norges forskningsråd har gjennomført en omfattende evaluering av norsk medisinsk og helsefaglig forskning. Dette er den største og mest omfattende evalueringen Forskningsrådet har foretatt noen gang, uavhengig av fagfelt. Tre internasjonale ekspertpaneler har evaluert klinisk, epidemiologisk, samfunnsmedisinsk, helsefaglig og psykologisk forskning i Norge. Ekspertene påpeker at det finnes en rekke strukturelle problemer som må erkjennes og håndteres før norsk medisinsk forskning kan utnytte sitt fulle potensial. Problemene er ikke unike, men synes å være mer uttalt i Norge enn i land det er naturlig å sammenlikne med. Ekspertene foreslår en rekke tiltak for å styrke den medisinske forskningen.

Samtidig sier evalueringen at det finnes enkelte norske medisinske og helserelaterte forskningsmiljøer som hevder seg meget godt på verdensbasis. Da evalueringsgruppen la frem sine resultater den 28. januar ble Institutt for klinisk odontologi i Oslo trukket frem, sammen med noen få andre, som ett av de evaluerte instituttene som har hevdet seg godt. Forskningen ved instituttet, som spenner over 13 ulike fagdisipliner innenfor medisin og odontologi, har fått karakteristikken «fair to excellent» i bedømmelsen. Nyorganiseringen med det tverrfaglige kliniske forskningslaboratoriet ble vurdert som «excellent». Kun ett av fagmiljøene ble bedømt til «fair».

Ved Universitetet i Bergen (UiB) blir det tverrfaglige og interfakultære senteret for internasjonal helse (CIH) spesielt fremhevet og det anbefales å støtte senteret ytterligere, slik at det kan utvikles til ett av de ledende i Europa på globale helseproblemer. CIH fikk også 19 millioner kroner fra EU til to nye forskningsprosjekter i slutten av januar. – For oss har det vært helt avgjørende at internasjonal helse er et satsingsområde ved universitetet, og at vi har fått svært god støtte fra alle de involverte fakultetene, både det medisinske, psykologiske og odontologiske fakultet, sier professor og leder for CIH, Bernt Lindtjørn, til nettavisen for UiB.